Το σωματείο μας συμμετείχε στην συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κινήματος του Νερού στην Βαρκελώνη (1-3/10/21).
Η εισήγηση μας αφορούσε την πολιτική των ΣΔΙΤ στην διαχείριση του νερού που εισαγάγει η κυβέρνηση ως ο νέος πλάγιος τρόπος ιδιωτικοποίησης του νερού.
Έγινε αναφορά στο ΣΔΙΤ του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας όπου κυριολεκτικά δίνεται δώρο σε ιδιωτικές εταιρείες για 20 χρόνια ένα δίκτυο το οποίο διαχειρίζεται από την ΕΥΔΑΠ από την ίδρυση της. Παρά την μονοπωλιακή τεχνογνωσία της ΕΥΔΑΠ στο ΕΥΣ, γίνεται προσπάθεια να εκτοπιστεί η ΕΥΔΑΠ και να το διαχειρίζονται με κάθε τρόπο ιδιωτικές εταιρείες.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια με την είσοδο των ιδιωτών, είναι τουλάχιστον οξύμωρο την στιγμή που και οι δύο εταιρείες - ΕΥΔΑΠ Παγίων (που της ανήκει το ΕΥΣ σήμερα) και ΕΥΔΑΠ Α.Ε. (που το διαχειρίζεται τις τελευταίες δεκαετίες)- ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο μπορεί να ρυθμίσει την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών του!
Τονίστηκε, η έμμεση προσπάθεια απόλυσης του μόνιμου προσωπικού της ΕΥΔΑΠ που εργάζεται στο ΕΥΣ,250 εργαζόμενοι. Η απόλυση πάγωσε μετά από τις αντιδράσεις των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.
Το δεύτερο μεγαλύτερο ΣΔΙΤ που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι αυτό του φράγματος Χαβρία στην Χαλκιδική όπου είναι πραγματικά εντυπωσιακή η κοινοπραξία SUEZ και ΕΥΑΘ στην διεκδίκηση της διαχε΄ρισης του φράγματος. Αφού η SUEZ
δεν μπόρεσε να υφαρπάξει την ΕΥΑΘ, προσπαθεί να το κάνει έμμεσα κάνοντας δουλειές μαζί της. Το Φράγμα Χαβρία θα μπορούσε να γίνει με χρήματα του Δημοσίου και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, για άλλη μια φορά όμως επιλέγεται ο δρόμος των ιδιωτών.Έγινε αναφορά στα 18 έργα ΣΔΙΤ για την διαχείριση του νερού για την αγροτική οικονομία. Έργα ύψους σχεδόν 1 δις ευρώ, στο πέρας των οποίων η κερδοφορία των ιδιωτών μέσα από τις αυξήσεις της τιμής του νερού, θα επηρεάζει και τις τελικές τιμές των προϊόντων που θα φτάνουν στο τραπέζι μας.