Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Δήλωση του Ευρωπαικού Κινήματος Νερού

 

Στις 1, 2 και 3 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κίνημα για το Νερό συναντήθηκε στη Βαρκελώνη για να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση στην εποχή της κλιματικής κρίσης και της πανδημίας, να επανεξετάσει τα κύρια ζητήματα του νερ
ού και να σχεδιάσει τη δράση του βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 40 εργαζόμενοι από 9 χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σερβία, Γαλλία). 
 

Στο πλαίσιο της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν με συμμετοχικό τρόπο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων και τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων, τα οποία πρόκειται να ενταθούν.  

Για την αναγνώριση του Ανθρώπινου Δικαιώματος στο νερό και την αποχέτευση.  

Η πανδημία COVID 19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία με αύξηση της φτώχειας και καταστάσεις κοινωνικής και οικονομικής ευπάθειας. Η διαθεσιμότητα του νερού, ενός κοινού αγαθού, θεμελιώδους σημασίας για τη ζωή, την υγιεινή και την υγεία, έχει καταστεί θέμα μείζονος σημασίας. Πολλές κυβερνήσεις έχουν λάβει θετικά μέτρα κοινωνικής προστασίας για τη διασφάλιση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού και την απαγόρευση των διακοπών (παύσεων) νερού στα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο της αναγνώρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νερό και την αποχέτευση, το Ευρωπαϊκό Κίνημα για το Νερό καλεί τις κυβερνήσεις:  

·        να διατηρήσουν ή να γενικεύσουν τα μέτρα για την απαγόρευση της διακοπής της παροχής νερού            στα νοικοκυριά.  

·        να εγγυηθούν στους ευάλωτους καταναλωτές ένα βασικό ποσοστό παροχής νερού δωρεάν, ικανό ώστε να καλύπτει αξιοπρεπώς τις βασικές τους ανάγκες.  

·        να βελτιστοποιήσουν το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ποιότητα του πόσιμου νερού, κατά τη μετάβαση του οποίου στο πλαίσιο της κρατικής νομοθεσίας της εκάστοτε χώρας, δεν λαμβάνονται συστηματικά υπόψη τα αιτήματα της πρωτοβουλίας των πολιτών right2water.  

 Για τη δημόσια διαχείριση του νερού και την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων:  

Το Ευρωπαϊκό Κίνημα για το Νερό συνεχίζει να είναι σταθερά προσηλωμένο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων.  

·     Σημειώνουμε με ικανοποίηση μια αργή αλλά σημαντική αύξηση των διαδικασιών επαναδημοτικοποίησης του νερού, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, πραγματοποιήθηκαν κόντρα στις εκ διαμέτρου αντίθετες προθέσεις των ιδιωτικών λόμπι. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σθεναρή αντίσταση υπέρ της ιδιωτικοποίησης και με σαφώς ανεπαρκείς μηχανισμούς διακυβέρνησης και συμμετοχής των πολιτών.  

·     Σημειώνουμε με μεγάλη ανησυχία την ευρωπαϊκή πολιτική υπέρ των ιδιωτικών φορέων, όπως ορίζεται στο σχέδιο της ΕΕ για την επόμενη γενιά και στα σχετικά εθνικά σχέδια ανάκαμψης. Από την άλλη πλευρά, η αυξανόμενη επιρροή των χρηματοπιστωτικών φορέων στην ανάπτυξη των υποδομών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης επιβάλλει μια κερδοσκοπική λογική που κυριαρχεί στον χρηματοπιστωτικό κόσμο. Το νερό δεν μπορεί να είναι ένα χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο του οποίου η αξία καθορίζεται στις χρηματοοικονομικές αγορές.  

·     Θεωρούμε ότι τα ποτάμια, οι υδροφόροι ορίζοντες, οι λίμνες και οι υγρότοποι είναι κοινά αγαθά. Συνεπώς, η διαχείρισή τους πρέπει να γίνεται σε μη κερδοσκοπική βάση και σύμφωνα με κριτήρια αλληλεγγύης, αμοιβαίας συνεργασίας, συλλογικής πρόσβασης, ισότητας, δημοκρατικού ελέγχου, βιωσιμότητας και μη υποβάθμισης των υδάτινων σωμάτων. Ως εκ τούτου, ανησυχούμε πολύ για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών σε ποτάμια και προστατευόμενες περιοχές, ιδίως στις βαλκανικές χώρες.  

Συμμετοχή  και συμβολή  στην επιτυχία του Εναλλακτικού Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό   

Το Ευρωπαϊκό Κίνημα για το Νερό καλεί όλες τις κινήσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται υπέρ του νερού να συμμετάσχουν στο Εναλλακτικό Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό που θα πραγματοποιηθεί το 2022 στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Το Ευρωπαϊκό Κίνημα για το Νερό θα είναι παρόν εκεί και θα μεταφέρει τις απαιτήσεις που αναφέρονται παραπάνω. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κίνημα για το Νερό θέτει ως στόχο τη βελτίωση των επαφών του με οργανώσεις που συμμερίζονται τους αγώνες του σε διεθνές επίπεδο