Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Θα πληρώσουν οι προηγούμενες διοικήσεις τις ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην ΕΥΑΘ;


 Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι της θυγατρικής ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε. δικαιώθηκαν (εν μέρη) για την διεκδίκηση της αποζημίωσης απόλυσης.

Η ΕΥΑΘ καλείται για άλλη μια φορά να πληρώσει τις επιλογές παλαιότερων κομματικών διοικήσεων που παίζοντας με την ανάγκη της εργασίας δημιούργησαν άλλη μια στρατιά εργαζομένων-ομήρων, διατηρώντας παράλληλα σε ισχύ το πελατειακό κράτος.

Η ΕΥΑΘ θα πληρώσει για τις παρανομίες προηγούμενων διοικήσεων οι οποίες ενώ γνώριζαν ότι ο νόμος επιβάλλει προσλήψεις μόνο μεσω ΑΣΕΠ, προσλάμβαναν εργαζόμενους με παροχή υπηρεσιών.

 Δε θα αναλύσουμε για το πόσο πιο χαμένη βγαίνει η ΕΥΑΘ με την απώλεια έμπειρου προσωπικού, την απώλεια τεχνογνωσίας, κτλ. Ούτε θα αναφέρουμε τις χαμένες εισφορές στο ήδη πληγωμένο  Ταμείο Προνοίας μας , τα έχουμε  πει και στο παρελθόν.

          Η ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε., είναι η θυγατρική που στήθηκε το 2007 για να απαξιωθεί η ΕΥΑΘ ενόψει ιδιωτικοποίησης, να διχάσει το Σωματείο μας προσλαμβάνοντας κατ’ επιλογήν συγγενείς εργαζομένων ώστε να αποδυναμωθεί ο αγώνας μας κατά της πώλησης της εταιρείας και έφτασε να γίνει  το κομματικό γραφείο των διοικήσεων 2007-2015.

          Εκτός από το πελατειακό κράτος, αυτοί που κέρδισαν ήταν οι πολυεθνικές που ζητούσαν διακαώς να μικρύνει η εταιρεία ώστε να γίνει πιο φτηνή και ελκυστική.

          Εκτός από τους συναδέλφους συμβασιούχους, ο επόμενος μεγάλος χαμένος είναι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που πλήρωσαν στην πράξη την συστηματική απαξίωση της εταιρείας λαμβάνοντας κακές υπηρεσίες ώστε να καταλήξουν στο γνωστό « να σας πουλήσουν να γίνει η δουλειά μας».

Η ΕΥΑΘ Υπηρεσίες είναι  χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυδοσίας και παρανομίας σε ΔΕΚΟ: Υπήρχε εργολάβος της ΕΥΑΘ που ήταν παράλληλα εργαζόμενος στην θυγατρική και παρείχε και υπηρεσίες ενοικιάσεως προσωπικού στο οποίο συμπεριλαμβανόταν συγγενείς της τότε διοίκησης!

Σήμερα λοιπόν έρχεται το δικαστήριο και στέλνει τον λογαριασμό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην ΕΥΑΘ.

Καλούμε την διοίκηση του Υπερταμείου να ασκήσει τον επιβαλλόμενο από τον νόμο έλεγχο για την οικονομική ζημία που υπέστη η ΕΥΑΘ.

Καλούμε τα επιβλέποντα υπουργεία να ασκήσουν έλεγχο για όσα συνέβησαν σε μια Δημόσια εταιρεία.

Καλούμε την Δικαιοσύνη να καταλογίσει ευθύνες σε εκείνους που καταχράστηκαν δημόσια αξιώματα και κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα.

Καλούμε τέλος την διοίκηση της ΕΥΑΘ να στείλει την απόφαση του δικαστηρίου και τον λογαριασμό στους δύο βασικούς υπεύθυνους που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση, ζούνε στην πόλη μας, κυκλοφορούν ανάμεσα μας.