Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

"Δημόσιος έλεγχος"," Συνταγματική Αναθεώρηση" και άλλες χαρούμενες ιστορίες!

 Ημέρα κινητοποιήσεων η Παρασκευή για τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και τα κινήματα της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την κατάληξη του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για τον σύμβουλο αποκρατικοποίησης της εταιρείας.
Η ημέρα ξεκίνησε δυναμικά, με τους εργαζόμενους να διακόπτουν συνάντηση της SUEZ με την διοίκηση της ΕΥΑΘ στα γραφεία της εταιρείας. Μάλιστα τους προσφέραμε κ ως «ενθύμιο», ένα μπλουζάκι  του  SOSte to Nero, από το Δημοψήφισμα του Νερού για να τους θυμίσουμε το μεγάλο ΟΧΙ που είπαν 220.000  Θεσσαλονικείς στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
 'Hταν τουλάχιστον προκλητικό, την ημέρα των κινητοποιήσεων μας, οι υποψήφιοι αγοραστές της ΕΥΑΘ να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της. Παράλληλα, η κίνηση αυτή της SUEZ, αποδεικνύει τον συγχρονισμό της με τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ και τις επιλογές της κυβέρνησης. Πόσο συμπτωματικό είναι το γεγονός ότι επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη μόλις δύο μέρες μετά την λήξη της διορίας για την επιλογή των συμβούλων αποκρατικοποίησης;  Αφού η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πουλήσει το νερό, και αφού θα γίνει Συνταγματική Αναθεώρηση για την προστασία από την ιδιωτικοποίηση, τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Εξακολουθούν να πιστεύουν κάποιοι ότι πρόκειται να υπάρξει «δημόσιος έλεγχος» σε ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ;
Επειδή ακριβώς, η πραγματικότητα διαψεύδει και τις καλύτερες προθέσεις, πραγματοποιήσαμε τρίωρη στάση εργασίας μαζί με κινήματα της πόλης μας και ενεργούς πολίτες. 

Οι βαρόνοι του νερού - μετά από  πρόσκληση των κυβερνήσεων πάντα-δεν έρχονται για να κάνουν κοινωνική πολιτική με το νερό, αλλά για να κερδίσουν περισσότερα από τις ανάγκες μας. Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΑΘ είναι το καλύτερο σε εθνικό επίπεδο - και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη- προσφέροντας ακόμη και ΔΩΡΕΑΝ νερό στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.  Αν όχι για εμάς, τουλάχιστον ως μια ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης για τους ανθρώπους αυτούς, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, και θα το κάνουμε!