Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Διαγωνισμοί και "συμφωνίες".

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ, πραγματοποίησαν επιτυχώς κινητοποίηση σήμερα,  προκειμένου να αποτραπεί ο διαγωνισμός για το περίφημο υπέρ-έργο της διαχείρισης των μονάδων λειτουργίας Βιολογικού, Ξήρανσης, διαχείρισης Ιλύος και συντηρήσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός είναι  ύψους 70.000.000 ευρώ διάρκειας έξι ετών.
Οι «επιτυχημένες» διοικήσεις, αφού κατάφεραν με την αποδυνάμωση της ΕΥΑΘ να την αφήσουν με 220 εργαζόμενους- και δεκάδες ενοικιαζόμενους και συμβασιούχους σε ένα κατασκεύασμα προσλήψεων ημετέρων- σήμερα κραυγάζουν απεγνωσμένα ότι οι εργολάβοι είναι απαραίτητοι γιατί η εταιρεία δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς αυτούς!
Ως εργαζόμενοι δεν μπορούμε να αδιαφορούμε ούτε για τις συνθήκες εργασίας στους εργολάβους, ούτε για τους άνεργους συμπολίτες μας. Έχουν προϋπολογίσει κόστος εργασίας 3200 ευρώ το μήνα ανά εργαζόμενο στο υπερ-έργο. Ρωτάμε:
·        Ποιος εργολάβος θα δώσει αυτά τα χρήματα όταν η εθνική συλλογική λέει 586 ευρώ μικτά;
·        Γιατί δεν προσλαμβάνει η ΕΥΑΘ προσωπικό ώστε τα χρήματα αυτά να πάνε στους πολλούς και όχι στους λίγους;
·        Γιατί δεν προχωρούν οι 116 προσλήψεις που εκκρεμούν από τον Γενάρη του 2015;
·        Γιατί για έξι χρόνια; Ποιος θέλει να «δέσει» την εταιρεία με μακροχρόνιες συμβάσεις και γιατί; Υπενθυμίζουμε ότι ο βιολογικός της Μηχανιώνας δόθηκε για πέντε χρόνια και εκκρεμεί ο διαγωνισμός για το Διυλιστήριο για πέντε χρόνια επίσης.
·        Γιατί ενώ ήταν γνωστό σε όλους ότι η σύμβαση για το Βιολογικό τελείωνε τον Σεπτέμβρη του 2014, άργησαν τόσο να προκηρύξουν το έργο, ώστε ο νέος  ανάδοχος να προκύψει οριακά  λίγο πριν εκπνεύσει η τελευταία παράταση του έργου τον Ιούνη του 2016;
·        Αληθεύει η αναφορά κορυφαίου  υπηρεσιακού παράγοντα για «συμφωνία» με  κορυφαίο Υπουργό,  ότι πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός  για να προχωρήσει η αλλαγή διοίκησης; Υπάρχουν μυστικές συμφωνίες;  Ποιες είναι αυτές; Ποιοι τις κάνουν και στο όνομα ποιου; Ποιοι παίζουν παιχνίδια με τη διαχείριση της ΕΥΑΘ δυσφημίζοντας τον αγώνα χιλιάδων πολιτών υπέρ της;
·        Η  Δημόσια εταιρεία ύδρευσης του Άμστερνταμ-Waternet- ανάλογης δυναμικότητας με την Θεσσαλονίκη και την ΕΥΑΘ, έχει 1700 εργαζόμενους, ποιος στερεί αυτές τις θέσεις εργασίας από την πόλη μας;  


Οι εργαζόμενοι τα έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει όλα τα παραπάνω, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όταν οι υπεύθυνοι αδιαφορούν, εμείς δε μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στους Θεσσαλονικείς που στήριξαν τον αγώνα για μια Δημόσια και Κοινωνική ΕΥΑΘ.