Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

Η Δημοκρατία νίκησε!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που αρχίσαμε δειλά - δειλά να μαζεύουμε υπογραφές προκειμένου να απαιτήσουμε από την Ευρωβουλή να πιέσει την Κομισιόν να  αναγνωριστεί το Νερό ως Ανθρώπινο Δικαίωμα. Είτε ηλεκτρονικά είτε σε χαρτί καταφέραμε και μαζέψαμε σχεδόν 2.000.000 υπογραφές πανευρωπαϊκά(36.000 στην Ελλάδα)  για το σκοπό αυτό. Ήταν η πρώτη επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Είχε σαν αποτέλεσμα να θορυβηθεί η Κομισιόν και να γίνουν σχετικές ερωτήσεις από ευρωβουλευτές ( που αφορούσαν και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ) και να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα υπέρ των κινημάτων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Ένα κλίμα όμως που ενόχλησε τα λόμπι και τις πολυεθνικές σε όλη την Ευρώπη. Με αποτέλεσμα η Κομισιόν έμμεσα να αγνοήσει τη φωνή των Ευρωπαίων Πολιτών.
Δεν σταματήσαμε παρά την απογοήτευση και προχωρήσαμε παρακάτω πιέζοντας αυτή τη φορά την Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΕΕ να λάβει την απόφαση. Και στις 25 του περασμένου Ιούνη η Επιτροπή δικαίωσε τον αγώνα μας και τις υπογραφές μας . Με μεγάλη πλειοψηφία αναγνώρισε το νερό ως Ανθρώπινο Δικαίωμα. (Είχαμε δημιουργήσει ένα «εργαλείο» προώθησης mail στα μέλη της επιτροπής ώστε να υπερψηφίσουν για όσους θυμούνται). 
Στη συνέχεια η τελική μάχη δόθηκε στις 8 Σεπτέμβρη όπου πλέον η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κλήθηκε να αποφασίσει! Ήταν μια αγωνιώδης ψηφοφορία καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μαζί με άλλους, την τελευταία στιγμή προσπαθώντας να αποτρέψει την δική μας εισήγηση έφερε δική του εισήγηση με πολλά παράθυρα για ΣΔΙΤ, προώθηση ιδιωτικών εταιρειών, κτλ. Καθώς και 17 τροπολογίες ώστε να επηρεάσουν την τελική εισήγηση. Τελικά το απόγεμα της 8ης Σεπτέμβρη, στην τελευταία ψηφοφορία τα καταφέραμε. Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε το Ανθρώπινο Δικαίωμα στο Νερό!
Είναι μια καθαρή νίκη της Δημοκρατίας, των πολιτών και των Κινημάτων! Και σε αυτή την περίπτωση δημιουργήσαμε δικό μας «εργαλείο προώθησης mail» στα Ελληνικά από το blog του Σωματείου μας. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα Ελληνικά mail βρέθηκαν στη 2η θέση πίσω μόνο από τη Γερμανία, ξεπερνώντας κατά πολύ μεγαλύτερες χώρες με ανεπτυγμένα αντίστοιχα κινήματα!


Οι τρεις απαιτήσεις μας που υπεψηφίστηκαν είναι:
1.     Τα θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη τής ΕΕ να είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν ύδρευση και αποχέτευση για όλους τους πολίτες.
2.     Η υδροδότηση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να αψηφούν τους «κανόνες τής εσωτερικής αγοράς» και να απαγορεύεται η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης.
3.     Η ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειές της για να έχουν όλοι πρόσβαση σε ύδρευση και αποχέτευση.
      
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσες και όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή, αξίζουν συγχαρητήρια σε κάθε μια και κάθε έναν μας που πίστεψε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η νίκη αυτή μας εμπνέει για τη συνέχεια ενώ μας δίνει ακόμη ένα επιχείρημα υπέρ μας στο πόλεμο κατά της ιδιωτικοποίησης. Η Άμεση Δημοκρατία νίκησε, είναι ένα μάθημα του πόσα μπορούμε να καταφέρουμε όταν είμαστε ενωμένοι, και πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, όσο μικροί και αν νομίζουμε ότι φαινόμαστε μπροστά στους.  

ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ