Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΕΥΑΘ, νόμος της σιωπής και αδιαφάνεια...

Η Διοίκηση της ΕΥΑΘ, η οποία ως γνωστόν τοποθετείται από το Υπουργείο Οικονομίας, δηλώνει άγνοια για τα τεκταινόμενα περί της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, και επικαλείται για πληροφορίες τον μεγαλομέτοχο, το Ελληνικό Δημόσιο!
Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (ως επιβλέπουσα αρχή) δεν έχει να μας δώσει καμία πληροφορία για την πορεία της ιδιωτικοποίησης, διότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη όπως μας είπαν από τη γραμματεία , όχι ο κ. Καλαφάτης δε μας έχει δεχθεί ακόμα, το νερό για τον υπουργό είναι ελάσσονος σημασίας.
Απευθυνθήκαμε λοιπόν στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων η οποία έχει μεταξύ άλλων, τις εξής αρμοδιότητες, αντιγράφουμε από το site του ΥΠΟΙΟ:
«
Τομέας δραστηριότητας της Ειδικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων είναι η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Αναλαμβάνει το σχεδιασμό και το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών για την υλοποίησή των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων»
Αφού λοιπόν ο γραμματέας αποκρατικοποιήσεων κ. Κόλλιας, από το Μάρτιο που ελήφθη η απόφαση αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ, μας απέφευγε συστηματικά, τον επισκεφθήκαμε στο γραφείο του χωρίς ραντεβού, προκειμένου να μάθουμε τι συμβαίνει με την ιδιωτικοποίηση. Ο κ. Κόλλιας, δήλωσε αναρμόδιος να μας απαντήσει , και ότι θα πρέπει να ρωτήσουμε τον κ. Παπαθανασίου, ή τον κ. Καλαφάτη ως μέλη της επιτροπής, και αρμόδιους να μας πληροφορήσουν!
Ρωτάμε λοιπόν τι πραγματικά συμβαίνει με την ΕΥΑΘ; Είναι δυνατόν κανείς από τους αρμόδιους να μη γνωρίζει κάτι; Γιατί τόση μυστικότητα; Μήπως το θέμα του νερού είναι τόσο ευαίσθητο που φοβούνται την αντίδραση των πολιτών; Μήπως η προεκλογική περίοδος είναι ακατάλληλη για την δημοσίευση δυσμενών αποφάσεων εις βάρος ενός κοινωνικού αγαθού όπως είναι το νερό; Μήπως τέλος η διαδικασία θεωρείται τετελεσμένη και απλά περιμένουν την κατάλληλη χρονική στιγμή (μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις εφημερίδες), ώστε η κατάσταση πλέον να είναι μη αναστρέψιμη;
Εμείς τονίζουμε στους αρμόδιους ότι οι καθαρές δουλειές γίνονται με διαφάνεια και στο φως, χωρίς συμβόλαια σιωπής και ομερτά. Και αν νομίζουν ότι στις ευρωεκλογές θα πρέπει να διασφαλίσουν κοινωνική ειρήνη, να είναι σίγουροι ότι στις εθνικές εκλογές θα έχουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης απέναντι τους. Εμείς θα είμαστε εδώ για να θυμίζουμε στους συμπολίτες μας τι δεν έκαναν οι «αρμόδιοι» υπουργοί για το νερό. Κανείς δε παίζει με το Δημόσιο αγαθό, το νερό, κανείς δε θα οδηγήσει τους συμπολίτες μας στην εξάρτηση τους από πολυεθνικά μονοπώλια του νερού αμαχητί.