Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Οι θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ-ΤΚΜ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ



Πρόσφατα η Διυπουργική Κυβερνητική Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την εκποίηση μεγάλου ποσοστού του μετοχικού Κεφαλαίου της ΕΥΑΘ ΑΕ, ενός νευραλγικού Οργανισμού με Δημόσιο χαρακτήρα στην πόλη μας.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει δημοσιοποιήσει διαχρονικά τις θέσεις του για τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της ΕΥΑΘ ΑΕ και εξέφρασε την αντίθεσή του στην εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο στο παρελθόν , γνωρίζοντας την νομοτελειακή εξέλιξη της διαδικασίας που σήμερα ολοκληρώνεται.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ πιστεύει πως ο Δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΑΘ αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση του κοινωνικού ρόλου της εταιρίας, η οποία διαχειρίζεται το ΝΕΡΟ, ένα δημόσιο αγαθό που δεν μπορεί να μετατρέπεται σε εμπόρευμα.

Εκτιμά επίσης ότι εκχώρηση μεγαλύτερου ποσοστού των μετοχών (πέραν του 25% που ήδη έχει εκχωρηθεί) καθώς και της διαχείρισης της εταιρίας θα έχει σαν συνέπεια :

· συνεχείς και αλόγιστες αυξήσεις τιμολογίων με κοινωνικά δυσμενείς επιπτώσεις.

· απώλεια κάθε μορφής δημόσιου ελέγχου στις αναπτυξιακές στοχεύσεις του Οργανισμού, στον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και την επέκταση δικτύων και εγκαταστάσεων καθώς και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

· Ταυτόχρονα δημιουργεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών αφού η διαχείριση-διανομή του νερού αλλά και η διαχείριση των λυμάτων θα εξελίσσεται με κριτήριο το κέρδος.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ μετά τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες έθεσε προς συζήτηση το θέμα στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπίας της 6ης Απριλίου και στη συνεδρίαση της Δ.Ε. της 28/4/09 και αποφάσισε να εκφράσει την αντίθεσή του στην εκχώρηση μεγαλύτερου ποσοστού των μετοχών καθώς και της διαχείρισης της εταιρίας.

Την κρίσιμη αυτή περίοδο για την ανθρωπότητα, όπου οικονομικά μοντέλα ξέφρενης επιχειρηματικότητας καταρρέουν, οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη προβληματίζουν , τα υδατικά αποθέματα (ειδικά στην Ελλάδα) εξαντλούνται, δεν νοείται να αντιμετωπίζουμε το νερό σαν προϊόν. Γιατί το νερό είναι δώρο της φύσης, αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προστατεύεται και να παρέχεται και όχι να πωλείται.

Όσον αφορά δε στο θέμα διαχείρισης του νερού υποστηρίζουμε απόλυτα την αρχή ¨εξασφάλισης της πρόσβασης σε καλής ποιότητας πόσιμο νερό για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα της οικονομικής τους δυνατότητας.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ συμμερίζεται επίσης τον προβληματισμό και άλλων φορέων της πόλης και των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ οι οποίοι εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών με δυσμενείς επιπτώσεις στις παρεχόμενες προς του πολίτες υπηρεσίες και συνηγορεί υπέρ της αυτοδιοικητικής-μητροπολιτικής ιδιοκτησίας της ΕΥΑΘ.