Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεια


 ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο κορονοιός δοκιμάζει την αντοχή κρατών και τις σχέσεις μεταξύ τους, βλέπουμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαλύεται με την μία χώρα να κατάσχει τις μάσκες της άλλης. Παρόλο που όλοι κάνουν λόγο για καταστάσεις ζωής ή θανάτου, παρατηρούμε - όπως και στην οικονομική κρίση- κάποιες χώρες να προσπαθούν να κερδίσουν μέσα από αυτή. Γνωρίζουμε πολύ καλά σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε εμείς ως οικονομία και ποιοι πλήρωσαν την τελευταία φορά το μάρμαρο. Νέα, ευρωπαϊκά αυτή τη φορά, μνημόνια ετοιμάζονται προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία, και ο διαχωρισμός πλούσιου Βορρά – φτωχού Νότου για άλλη μια φορά έρχεται στην επικαιρότητα.
Ζούμε μια κατάσταση που από την μία οι πολίτες εφαρμόζουν με κάθε ωριμότητα  τα μέτρα της κυβέρνησης, μένοντας σπίτι και προστατεύοντας εαυτούς και οικείους, αλλά την ίδια στιγμή δεν εισπράττουν την ίδια ωριμότητα ως προς την υπόλοιπη διαχείριση από το κράτος. Ενώ έκλεισαν τα σχολεία εγκαίρως, οι επιχειρήσεις με δεκάδες εργαζόμενους να συγχρωτίζονται παραμένουν ανοιχτές. Μαθαίνουμε καθημερινά για κρούσματα και θανάτους σε χώρους δουλειάς και κανείς δεν επεμβαίνει. Την ικανοποίηση των «άμεσων προσλήψεων» στην υγεία, διαδέχτηκε η απορία για τις καθυστερήσεις και τα ανεξήγητα  κονδύλια σε κλινικές, κανάλια και ιδιώτες την στιγμή που η κυβέρνηση καλεί σε εθελοντισμό τους πολίτες. Τις ανακοινώσεις για «στήριξη των εργαζομένων» διαδέχτηκαν οι τηλεφωνικές απολύσεις 300 υπαλλήλων στην Scyserv των αεροδρομίων και όχι μόνο. Τελικά θα «μένουμε σπίτι» βάζοντας πλάτη ενώ κάποιοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη μας; Τα απαλλαγμένα από εισφορές κανάλια προσπαθούν να προετοιμάσουν το έδαφος για τις «κοινές θυσίες» της επόμενης μέρας. Ακούμε λοιπόν για σενάρια μειώσεων κατά 50% στο μισθό των εργαζομένων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα).

Αυτοί που τόσο υποκριτικά χτυπούσαν παλαμάκια για τους γιατρούς, σήμερα δεν ντράπηκαν να στείλουν την αστυνομία για να σταματήσει την διαμαρτυρία τους.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝΕ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ. 
Απαιτούμε άμεσα:
·       Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον χώρο της υγείας, άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ, επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας. Δωρεάν πρόσβαση σε όλους για φάρμακα, τεστ και νοσηλεία.
·       Στήριξη των πιο αδύναμων. Ασφαλείς και ανθρώπινες δομές φιλοξενίας για άπορους, άστεγους και πρόσφυγες. Μαζικές προσλήψεις στις δομές φροντίδας των ΟΤΑ (γηροκομεία, βοήθεια στο σπίτι κ.λπ.)
·       Κλείσιμο όλων των χώρων εργασίας που δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή εργασία. Προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου.
·       Πλήρεις αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους, απαγόρευση των απολύσεων.
·       Πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, κρατικός έλεγχος στις τιμές όλων των βασικών αγαθών.