Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Παγκόσμια Μέρα Νερού vs Πανδημίας convid-19


     Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού του 2020 είναι ξεχωριστή σε σχέση με τις προηγούμενες. Πέρα από τις θετικές δηλώσεις- ευχές των προηγούμενων ετών, πέρα από τα μακροπρόθεσμα (και συνήθως απραγματοποίητα) σχέδια κυβερνήσεων και οργανισμών, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού έρχεται να αποδείξει στην πράξη τον ρόλο του φυσικού αγαθού εν μέσω μια τεράστιας επιδημιολογικής κρίσης, αυτή του convid-19.
    Η πρώτη πράξη αντίστασης στον ιό είναι το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα. Μπορεί το πολυπόθητο φάρμακο με το πολύπλοκο όνομα και τις ακόμη πιο πολύπλοκες ιδιότητες καταπολέμησης του δεσοξυριβζνουκλενικού οξέως (DNA) του γενετικού κώδικα του  κορονοϊού να μη βρέθηκε ακόμη, αλλά αρκούν μόλις  δύο μέρη υδρογόνου με ένα οξυγόνου  (Η₂Ο)ως πρώτη γραμμή άμυνας. Το «ταπεινό» νεράκι της βρύσης είναι ο βασικός μας σύμμαχος σε αυτό τον πόλεμο!
    Και όμως αυτό το «ταπεινό» νεράκι, αυτός ο πολύτιμος πόρος για τη Ζωή δεν είναι εύκολα προσβάσιμος σε όλους μας. Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΕΥΑΘ (πρώτη από όλους) για την αναστολή των διακοπών ύδρευσης και την παράταση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και του υπουργείου στη συνέχεια, αλλά αυτές οι αποφάσεις αφορούν όσους έχουν υδρόμετρο, τι γίνεται με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας; Τι γίνεται με τους άστεγους; Τι γίνεται με τους ρομά; Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες; Τους συμπολίτες μας που εδώ και χρόνια ζουν χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο καθαρό νερό;
     Παρόλο που η πανδημία εξελίσσεται η κυβέρνηση φαίνεται να διστάζει να  επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και εργαστήρια,  διστάζει να επιβάλει καθολικούς δωρεάν ελέγχους από κάθε πάροχο υγείας. Επίσης δεν είδαμε κάποια ανακοίνωση για επίταξη των εμφιαλωτηρίων νερού σε περίπτωση ανάγκης .  


                   Αναρωτιόμαστε  αν θα τολμούσε να αποφασίσει αναστολή διακοπών ύδρευσης αν οι  ΕΥΑΘ- ΕΥΔΑΠ είχαν ιδιωτικοποιηθεί.       

  • Απαιτούμε με το τέλος της πανδημίας, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση σε κάθε συμπολίτη μας.

  • Απαιτούμε ενιαίο εθνικό κοινωνικό τιμολόγιο με δωρεάν την ελάχιστη απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα νερού για την ανθρώπινη επιβίωση.
  • Απαιτούμε την έξοδο των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ τόσο από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ όσο και από το Χρηματιστήριο, είναι εταιρείες εθνικής και στρατηγικής σημασίας για την Δημόσια Υγεία.
  • Απαιτούμε την  δωρεάν λειτουργία δημοσίων κρηνών στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών. 
  • Απαιτούμε την αναγνώριση του νερού ως Ανθρώπινο Δικαίωμα στη βάση τoυ Ψηφίσματος  64/292  του 2010 του ΟΗΕ.