Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Το Σωματείο μας στον Καναδά

Το Σωματείο μας πρόσφατα βρέθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά, προσκεκλημένο από την ομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά (CUPE).  
Πρόκειται για το ανά διετία συνέδριο της Ομοσπονδίας, που φέτος μετά από 12 χρόνια εξέλεξε και νέο πρόεδρο. Μια ομοσπονδία που απαριθμεί σχεδόν 700.000 μέλη, ενώ στο συνέδριο παραβρέθηκαν περισσότεροι από 2000 σύνεδροι από κάθε άκρη του Καναδά.
Πρέπει να τονίσουμε την θαυμάσια διοργάνωση, το εξαιρετικά θερμό κλίμα, και την συναδελφοσύνη τόσο μεταξύ των συνέδρων όσο και μεταξύ των υποψηφίων προέδρων. Οι λέξεις, «αδέρφια» και «αδερφέ μου» μεταξύ των συνέδρων όταν αλληλοπροσφωνούνται δίνει και το στίγμα των σχέσεων μεταξύ τους. Η ανεκτικότητα, η ισότητα, η απαίτηση για ίση έκφραση όχι μόνο μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά τόσο  μεταξύ όλων των φυλετικών ομάδων, όσο και των σεξουαλικά αυτοπροσδιοριζόμενων συνέδρων, χαρακτηρίζει αυτά που λέμε βασικές αρχές του Σωματείου όπου όλοι είναι ίσοι, και όλοι υποστηρίζουν τον συνάδελφο τους.
Η εκκίνηση του συνεδρίου έγινε με τις «ευλογίες» μια ιθαγενούς των πρώτων εθνών (Ινδιάνοι) του Καναδά, τονίζοντας την αναγνώριση των διώξεων που υπέστησαν οι φυλές αυτές και την προσπάθεια αποκατάστασης τους στην σύγχρονη Ιστορία της χώρας. Στη συνέχεια, κλήθηκαν στην έδρα όλα τα τοπικά Σωματεία της ομοσπονδίας που πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις, απεργίες, στάσεις την διετία που πέρασε. Σε ένα ζεστό συναδελφικά περιβάλλον, 2000 σύνεδροι χειροκροτούσαν και επευφημούσαν τους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν κάτι το πρωτόγνωρο, μιας και οι κάλπες περνούσαν μπροστά από τους συνέδρους, καταφέρνοντας έτσι να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα αποτελέσματα σε λιγότερο από δύο ώρες!  Η έλλειψη κομματικών  παρατάξεων οδήγησε σε μια ψηφοφορία με μοναδικό κριτήριο τις ικανότητες των υποψηφίων, και φυσικά κανένα παρατράγουδο σχετιζόμενο με κόμματα, δεν υπήρξε.
Η πρόσκληση που μας έγινε, μας τιμά ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι ουσιαστικά υπήρξαν τέσσερις διεθνείς προσκεκλημένοι, από Κολομβία, Φιλιππίνες, Μ. Βρετανία και από Ελλάδα το Σωματείο μας.
Η δική μας τοποθέτηση αφορούσε τους αγώνες του ΣΕΕΥΑΘ κατά της ιδιωτικοποίησης, και ειδικότερα το πως το Σωματείο μας κατάφερε να «ανοίξει» τον αγώνα στην πόλη μας και να έρθει σε επαφή με κινήματα και ενεργούς πολίτες οι οποίοι και τρέξανε τον αγώνα μαζί μας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρόγραμμα άλλαξε ειδικά για εμάς, και αντί για δύο, τελικά δώσαμε τέσσερις ομιλίες θέλοντας να διαδώσουν και να εμπνευστούν από τον αγώνα μας.
Το Σωματείο μας έχει μπει πλέον για τα καλά στον  χάρτη των εργαζομένων που με τον αγώνα τους ξεχώρισαν σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την αναγνώριση από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας (οι οποίοι και μας έδωσαν 8.000 ευρώ για το Δημοψήφισμα), ήρθε  η αναγνώριση το καλοκαίρι στη Ν.Υόρκη με  τα Σωματεία για Δημοκρατία στην Ενέργεια (TUED), όπου και γίναμε μέλη, το μοναδικό σωματείο από την Ελλάδα. Με τα αδέρφια μας από το TUED, είμαστε συνδιοργανωτές σε μια από τις κορυφαίες συζητήσεις που έγινε στις 7 Δεκέμβρη στο Παρίσι για την Κλιματική Αλλαγή, όπου θα μιλήσει η Naomi Klein και ο Jeremy Corbyn πρόεδρος του Εργατικού κόμματος της Μ. Βρετανίας.

 Οι αγώνες μας, ο αλτρουισμός μας και η πραγματική «έγνοια» όχι μόνο για την δουλειά μας, αλλά και για τους συμπολίτες μας, μας οδήγησαν στην εξωστρέφεια του Σωματείου που πλέον μετράει συμμάχους παντού. Δώσαμε έναν καλό αγώνα, στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, όπου οι παραπάνω αρχές μας θα είναι οδηγός για νέες νίκες και επιτυχίες.