Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

Global Water Justice gathering

 
      Το Σωματείο μας την τελευταία εβδομάδα συμμετείχε σε  forum συζητήσεων σχετικά με τους αγώνες του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο.
          Συγκεκριμένα, βρεθήκαμε προσκεκλημένοι στο Τορόντο του Καναδά  (εκπροσωπώντας και το SOSτε το ΝΕΡΟ), σε συνέδριο για την στρατηγική της δικαιοσύνης στο νερό (Global water justice strategy), που διοργανώθηκε από Καναδούς ακτιβιστές οι οποίοι έχουν στηρίξει και τον αγώνα του Σωματείου μας και του SOSτε το ΝΕΡΟ,  κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.
1η ημέρα του forum
Οι συμμετέχοντες ήταν από όλο τον κόσμο, Ασία, Αφρική, Ν.Αμερική, Ευρώπη, με το Σωματείο μας να είναι ένας από τους πέντε προσκεκλημένους από την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σκοπός της συνάντησης ήταν ο προγραμματισμός- στρατηγική για τα επόμενα 3-5 χρόνια των κινήσεων του παγκοσμίου κινήματος νερού, περιληπτικά:
Διαδήλωση κατά χρυσορυχείων
 στο Ελ σαλβαδορ.
·        Έρευνα και κατανόηση των επειγόντων θεμάτων ιδιωτικοποιήσεων.
·        Αναγνώριση των απειλών και των ευκαιριών τα επόμενα 3-5 χρόνια.
·        Αναγνώριση  τοπικών αγώνων κινημάτων και επιτυχείς στρατηγικές για διεθνή υποστήριξη τους και συμμετοχή.
·        Ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των κινημάτων.
·        Ανάπτυξη εργαλείων και στρατηγικών συνεργασιών.
·        Σχεδιασμός και παραγωγή δεδομένων κατά της προπαγάνδας των εταιρειών (πολυεθνικών).
Ενημερωση για τα οσα συμβαινουν
 στη Χαλκιδική με την Ελληνικος Χρυσος 
Ως Σωματείο αναφερθήκαμε στην εμπειρία μας από το «άνοιγμα» του αγώνα μας στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, και την ανάπτυξη σχέσεων με τα κινήματα της πόλης, καθώς και την καθοριστική σημασία στο δημοψήφισμα της συνεργασίας Σωματείου-SOSτε το ΝΕΡΟ.

Δημιουργήσαμε ομάδα με εκπροσώπους από Κολομβία, Βολιβία, Ιταλία, Κόστα Ρίκα, Βέλγιο, Ουρουγουάη,Τζακάρτα, Ισπανία  με σκοπό την αποτύπωση των παραπάνω εμπειριών και την παραγωγή εργαλείων-οδηγών για  χρήση τους από αγωνιζόμενους χώρους.
Συζήτηση με την ομαδα εργασίας
 που δημιουργήσαμε εκεί.
   Συναδέλφισσες Συναδελφοι,
το Σωματείο μας συμμετέχει και διαμορφώνει τις στρατηγικές της επόμενης ημέρας με ιστορικά κινήματα, με εκπροσώπους Διεθνών συνδικάτων, με ΜΚΟ αναγνωρισμένης ηθικής και αξίας,  από όλο τον κόσμο, είναι μια αναγνώριση που δεν ήρθε τυχαία, η επιμονή και ο κόπος μας βρίσκουν ανταπόκριση πλέον στην  διεθνή κοινότητα,  το ΣΕΕΥΑΘ, ένα μικρό (αριθμητικά) Σωματείο από μια μικρή χώρα είναι εκεί!
          Με τις εμπειρίες που αποκομίζουμε, παραμένουμε στις επάλξεις του αγώνα, για μια ΕΥΑΘ των Θεσσαλονικέων, για προσλήψεις ΑΜΕΣΑ, για επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας μας.