Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014

Στο δρόμο, απέναντι στις πολυεθνικές μέχρι την Νίκη!


Σ.Ε.Ε.Υ.Α.Θ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ–ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΓΝΑΤΙΑ 127 – 54535 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΤΗΛ.2310 245.813 – FAX 2310 212.320–ΚΙΝΗΤΟ 6936 516112


Θεσσαλονίκη 12 Ιουνίου 2014
Αρ.Πρωτοκόλλου 46


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ είναι μια παλιά ιστορία που κρατάει εδώ και χρόνια, και θα κρατήσει για ακόμη περισσότερα όσο το μονοπώλιο που λέγεται νερό παραμένει στο στόχαστρο των βαρόνων του νερού, των πολυεθνικών. Το Σωματείο μας έχει εδώ και πολλά χρονιά –με τη βοήθεια ομάδων αλληλεγγύης- ανοίξει τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης σε όλη την πόλη. Απεργία πείνας, καταλήψεις, πορείες, εκδηλώσεις, δημοψήφισμα, ΣτΕ, παρεμβάσεις, ομιλίες, κ.α. Όλα αυτά τα χρόνια οι συμπολίτες μας στηρίζουν αυτό τον αγώνα στον οποίο οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ δρουν περισσότερο ως ακτιβιστές παρά ως εργαζόμενοι σε έναν κλάδο.
Τον τελευταίο χρόνο με την διαδικασία της πώλησης της ΕΥΑΘ σε εξέλιξη, έχουν εντατικοποιηθεί τόσο οι αντιδράσεις των συμπολιτών μας όσο και οι αντιδράσεις από την «άλλη» μεριά, των πολυεθνικών.
Ως Σωματείο, μας έχουν επανειλημμένως ζητήσει συνάντηση, πάντα θεσμικά, και τα δύο σχήματα που διεκδικούν την ΕΥΑΘ, η κοινοπραξία της SUEZ, και η κοινοπραξία της MEKOROT. Φυσικά και αρνηθήκαμε, τόσο για ηθικούς όσο και για πρακτικούς λόγους. Αντίθετα, ήμασταν απέναντι με παρεμβάσεις μας στις επίσημες επισκέψεις των υποψηφίων αγοραστών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, και τον Ιανουάριο κατά την επίσκεψη της SUEZ όσο και πρόσφατα κατά της επίσκεψη της MEKOROT, όπου μέλη του Σωματείου μας έκαναν παρέμβαση εκφράζοντας την αντίθεση τους τόσο στην ιδιωτικοποίηση, όσο και στην πολιτική των εταιρειών αυτών διεθνώς.
Οι παρεμβάσεις μας έγιναν μέσα στα πλαίσια του δικαιώματος μας να αντιδρούμε σε ένα σκοτεινό μέλλον που μας επιφυλάσσει η ιδιωτικοποίηση, τόσο ως καταναλωτές όσο και ως εργαζόμενους. Επειδή κάποιοι πρόλαβαν να δηλώσουν ότι οι παρεμβάσεις μας ήταν αυθάδης και σε άγριο τόνο, απέναντι στους αξιωματούχους των εταιρειών αυτών, και ακόμη χειρότερα κάποιοι διέδωσαν ότι στις παρεμβάσεις μας ουσιαστικά συμφωνήσαμε με την ιδιωτικοποίηση, είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε στο σημερινό δελτίο τύπου.
Κάθε παρέμβαση μας έγινε παρουσία πολλών συναδέλφων, εκπροσώπων της ΕΥΑΘ, (μάλιστα σε μια περίπτωση και παρουσία της αστυνομίας), και εκπροσώπων των εταιρειών. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αδυνατεί να σταθεί και μόνο από την παρουσία τόσων ανθρώπων.
Το Σωματείο μας πάντα έδινε τους αγώνες του μέσα στην νομιμότητα και στο εργατικό δίκαιο. Φαίνεται οι παρεμβάσεις μας ενοχλούν, και μάλιστα πολύ, σε σημείο που να προσπαθούν να τις διαστρεβλώσουν. Λυπόμαστε πολύ, η Ιστορία μας, και η αναγνώριση του αγώνα μας δεν μας δίνουν περιθώρια άλλης λειτουργίας πέρα από αυτή που μάθαμε τόσα χρόνια, στο δρόμο, κατά της ιδιωτικοποίησης μαζί με τους συμπολίτες μας, μέχρι την τελική νίκη!ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  Γ.ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ                                            Π.ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ