Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η ΔΕΘ θα είναι μόνον η αρχή...





Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους παρευρέθησαν στο κάλεσμα των φορέων της πόλης μας ενάντια στο ξεπούλημα του νερού.
Χαιρετίζουμε ακόμη τους ενεργούς πολίτες και τις συνελεύσεις γειτονιών. Η παρουσία τους επιβεβαιώνει ότι το νερό πλέον έχει αγγίξει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέρουσες προτάσεις συλλογικής δράσης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση το γεγονός ότι πέρα από τις προτάσεις, υπήρξε μια γενικότερη αποφασιστικότητα για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, και για άμεση έναρξη του αγώνα.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι για εμάς η ΔΕΘ είναι μόνον η αρχή. Θα ακολουθήσει σειρά κινητοποιήσεων, που σκοπό έχουν αφενός να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας τι θα σημάνει παραχώρηση του νερού σε ιδιώτες, και αφετέρου να λάβει η Κυβέρνηση το μήνυμα ότι δεν μπορεί να κάνει πειράματα εις βάρος των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Δεν μπορεί όταν παγκοσμίως η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του νερού έχει αποτύχει , να έρχεται τώρα και να παραχωρεί ένα φυσικό μονοπώλιο σε ιδιώτες.
Στις ευρωεκλογές η ΝΔ, έχασε δέκα (10) ποσοστιαίες μονάδες στο «κάστρο» της Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγεται ο Πρωθυπουργός και ο συνυπεύθυνος για την ιδιωτικοποίηση ΥΜΑΘ, Στ. Καλαφάτης. Αν θεωρήσουμε ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ έβαλαν ένα λιθαράκι για να σταλεί το μήνυμα στην Κυβέρνηση, στις Εθνικές εκλογές να γνωρίζουν όλοι, ότι θα βάλουμε έναν ογκόλιθο! Θα μας βρουν μπροστά τους!
Αυτοί που συνυπογράψανε το ξεπούλημα του ΝΕΡΟΥ, είναι καταδικασμένοι στην πολιτική λήθη.




Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Πρόσκληση για δράση ενάντια στο ξεπούλημα





Οι φορείς της Θεσσαλονίκης,οι Δήμοι, οι ενεργοί πολίτες, οι γειτονιές, οργανώνονται και συζητούν για το νερό την Τρίτη 25 Αυγούστου 2009, στις 18:30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Να είμαστε όλοι εκεί, να πάρουμε αποφάσεις για το νερό της πόλης μας.

Το νερό μας αφορά όλους, κανείς δε θα παίξει με το μέλλον μας.

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

"Ρυπαίνει ψυχικά, την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου"

Έχουμε καταγγείλει και παλαιότερα προσπάθειες αμαύρωσης του αγώνα μας από ορισμένα εντεταλμένα ΜΜΕ, αλλά στο τελευταίο δημοσίευμα φυλλάδας με ανύπαρκτη κυκλοφορία, μπορούμε να πούμε ότι: Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί! Δε χρειάζεται να απαντήσουμε εμείς σε έντυπα με γνωστό σε όλους ρόλο, σας παραπέμπουμε στα λόγια του μεγάλου Μάνου Χατζηδάκη για τη συγκεκριμένη φυλλάδα.

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Δικαίωση ΙΙ








Νέο ράπισμα στην διοίκηση της ΕΥΑΘ από το Ελεγκτικό Συνέδριο!

Ο διεθνής διαγωνισμός για τη λειτουργία του Διυλιστηρίου νερού από τον Αλιάκμονα, ύψους 15.000.000 ευρώ ακυρώθηκε!

Ο Γεώργιος Σκόδρας, ο άνθρωπος που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τοποθέτησε στο τιμόνι της ΕΥΑΘ απέτυχε παταγωδώς. Δύο Διεθνείς διαγωνισμούς προκήρυξε, και το Ελεγκτικό Συνέδριο τους σταμάτησε και τους δύο! Το Διυλιστήριο νερού και ο Βιολογικός Σταθμός Θεσσαλονίκης είναι οι πιο νευραλγικές μονάδες της Θεσσαλονίκης. Ο Γεώργιος Σκόδρας, πρόεδρος της ΕΥΑΘ, αφού σταμάτησε τους διαγωνισμούς που η προηγούμενη (επί ΝΔ ), διοίκηση είχε προκηρύξει, ξεκίνησε νέους διαγωνισμούς με «αντικειμενικότητα και διαφάνεια»…Ο άνθρωπος που πήγε να φέρει την πολυεθνική SUEZ (μέσω της θυγατρικής της Degremont) στην ΕΥΑΘ, έφαγε πόρτα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Διότι σύμφωνα με την επιτροπή που ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ όρισε, η κοινοπραξία που συμμετείχε η Degremont, ήταν αυτή που πήρε τη μεγαλύτερη βαθμολογία για το διαγωνισμό του Διυλιστηρίου.

Το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρατηρεί ότι « δεν υπάρχει αιτιολόγηση για την υψηλή βαθμολογία που η επιτροπή έδωσε στην Degremont, όπως επίσης τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης να αντικαθίσταται εν μέσω της διαδικασίας!

Ο τοποθετημένος κομματικός λοιπόν, προσπάθησε να φέρει τους Γάλλους της SUEZ στην ΕΥΑΘ… Το είχαμε καταγγείλει ότι τα πολλά πάνε- έλα του προέδρου της ΕΥΑΘ στην έδρα της SUEZ, στην ουσία προλειαίνουν τον δρόμο των Γάλλων. Οι μάσκες έπεσαν, η παραχώρηση του νερού της Θεσσαλονίκης σε πολυεθνικές, ξεκίνησε από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ! Αυτός είναι ο ρόλος σας κ. πρόεδρε; Γι’αυτό σας δώσανε την καρέκλα;

Η διοίκηση Γ. Σκόδρα μέχρι στιγμής:

  • Είναι καταδικασμένη πρωτόδικα σε φυλάκιση,
  • Ελέγχεται από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για απευθείας αναθέσεις ύψους 2.000.000 ευρώ,
  • Το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τον διαγωνισμό για το Βιολογικό Σταθμό,
  • Το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τον διαγωνισμό για το Διυλιστήριο νερού

Τι άλλο πρέπει να κάνει, για να καταλάβει κάποιος ότι στην ΕΥΑΘ επικρατεί αδιαφάνεια; Τα πληρωμένα δημοσιεύματα της διοίκησης πλέον δεν πείθουν κανέναν, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, για επενδύσεις και συνεργασίες, τελικά δεν μπορούν να πείσουν!

Τον μόνο που μπορούν να πείσουν είναι τον ΥΜΑΘ Σ. Καλαφάτη! Όλη η Θεσσαλονίκη βοά για τα σκάνδαλα στην ΕΥΑΘ και αυτός ως αρμόδιος υπουργός σιωπά! Ισως τελικά για αυτό να είπε ΝΑΙ στο ξεπούλημα του νερού της πόλης του, αφού ο εκλεκτός του πρόεδρος απέτυχε να φέρει επενδυτές, αποφάσισε να τους φέρει ο ίδιος με πώληση του πακέτου 23,02% της ΕΥΑΘ!

Το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, αποδεικνύεται πλέον ενορχηστρωμένο, και αν ο κ. Καλαφάτης δεν μπορεί να ελέγξει τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ Θεσσαλονίκης συμφωνούν με όσα συμβαίνουν στην ΕΥΑΘ; Γιατί δεν παίρνουν θέση; Συμφωνούν με το ξεπούλημα του νερού των συμπολιτών τους; Συμφωνούν με τις πρακτικές μιας διοίκησης που ουσιαστικά τους εκθέτει;

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Νομίζουν ότι βρέχει...




Νέο χαστούκι για την διοίκηση της ΕΥΑΘ και τον τοποθετημένο πρόεδρο της...
κ. Σταύρο Καλαφάτη ο εκλεκτός σας, σας εκθέτει και πάλι, αυτός δε βάζει υποψηφιότητα για βουλευτής ή δήμαρχος, εσείς όμως...Να τον χαίρεστε!
Σύντομα στο ιστολόγιο μας άλλη μια επιβεβαίωση των αγώνων μας.

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Γιατί τρέχει το νερο;



Τις τελευταίες μέρες διαπιστώνονται πολλές βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ…Γιατί συμβαίνει αυτό;
Είναι τυχαίο που όλα ξεκίνησαν όταν η Διοίκηση αποφάσισε να αναδιαρθρώσει τη διεύθυνση δικτύου ύδρευσης από την 1η Αυγούστου;
Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Όταν έχουμε σταθερό αριθμό εργαζομένων και ξαφνικά τους μοιράζουμε στα τρία(τρεις βάρδιες) είναι λογικό να μην φτάνουν…
Τόσο απλό μα τόσο δύσκολο να το καταλάβει η διοίκηση της ΕΥΑΘ!
Η διοίκηση της ΕΥΑΘ, κατάργησε ΟΛΑ τα περιφερειακά συνεργεία της, και τα συγκέντρωσε σε ένα με ένα σκοπό: Το
ΚΕΡΔΟΣ. Είναι ψέματα ότι από την αναδιάρθρωση του Δικτύου η ΕΥΑΘ υπολογίζει να εξοικονομήσει περίπου 550.000 ευρώ τον χρόνο; Για ποια ευαισθησία λοιπόν μιλάει η Διοίκηση; Για το κέρδος τα κάνει όλα, και ακόμη δεν ιδιωτικοποιήθηκε, που να έρθει και ο «ιδιώτης-επενδυτής», εκεί να δείτε επενδύσεις… Η υποκρισία έχει τα όρια της, η ΕΥΑΘ, η πολύφερνη νύφη των 15.000.000 ευρώ καθαρών κερδών, δεν έχει προσωπικό και οχήματα δικά της για τις ανάγκες της και ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ από τους…Δήμους. Ναι καλά διαβάσατε, η διοίκηση της ΕΥΑΘ που θεωρεί ότι οι δήμοι με τις ΔΕΥΑ είναι ζημιογόνοι τώρα τους παρακαλάει να την βοηθήσουν! Τόσο χαμηλά έχουν πέσει!
Το είπαμε και παλαιότερα, ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, τώρα έρχονται και οι αποδείξεις. Οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια με το φιλότιμο τους και με υπερπροσπάθειες εξυπηρετούν τους συμπολίτες τους, αλλά έχουν και όρια, όταν το δίκτυο επεκτείνεται συνεχώς και οι εργαζόμενοι μειώνονται λόγω συντάξεως, πώς να ανταποκριθούν; Φτάσαμε σε σημείο κάθε εργαζόμενος να κάνει παράλληλα με τα καθήκοντα του 2η ή και 3η ειδικότητα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο, και αντί η διοίκηση να θορυβηθεί και να κάνει προσλήψεις, λέει παντού ότι δεν δουλεύουν και τους διασύρει! Έτσι γίνονται τα κέρδη κύριοι της διοίκησης; Τι νομίζετε ότι θα ξεγελάσετε τον επενδυτή που ενδιαφέρεται;
Ως εδώ! Τέρμα τα παιχνίδια σε βάρος μας, αφού έχετε κέρδη, να κάνετε προσλήψεις και να πάρετε και μηχανήματα, αρκετά σας βγάλαμε ασπροπρόσωπους, εκμεταλλευτήκατε το φιλότιμο των εργαζομένων για να κάνετε τους επιτυχημένους manager. Δε σας ενδιαφέρει το κοινό της πόλης, τα κέρδη σας ενδιαφέρουν, προκειμένου να φανεί η ΕΥΑΘ πλούσια και να την ξεπουλήσετε πιο εύκολα.Κάνατε το φιλότιμο, κέρδη για τον επενδυτή,
πουλήστε την ΕΥΑΘ, πουλήστε την όμως όπως πραγματικά είναι, συρρικνωμένη από προσωπικό και με τις εγκαταστάσεις στα όρια τους, με κέρδη που βασίζονται μεταξύ άλλων στην συνταξιοδότηση των συναδέλφων, ή δεν είναι έτσι;Πόσα εξοικονομεί κάθε χρόνο η ΕΥΑΘ από την αποχώρηση των εργαζομένων στη σύνταξη; Αυτά να πείτε στον επενδυτή, να δούμε πόσα θα δώσει τότε για την εξαγορά.
Και η αναδιάρθρωση του δικτύου, μεταξύ άλλων έχει σκοπό, να στρέψει το κοινό της πόλης εναντίον των εργαζομένων και να ξεπουληθεί πιο γρήγορα η ΕΥΑΘ.
Ζητάμε ΑΜΕΣΑ προσλήψεις, ζητούμε συγγνώμη από τους συμπολίτες μας αλλά δε φταίμε εμείς, δεν αρκεί το προσωπικό για 1.500.000 κόσμο, ας το καταλάβουμε επιτέλους!

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

ΟΧΙ στη φίμωση των blogs!



Το Σωματείο μας καταδικάζει οποιαδήποτε απόπειρα φίμωσης της ελευθερίας των blogs.
Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας σε κάθε φωνή που διαμαρτύρεται για το κλείσιμο του troktikou.
Η ανάγνωση των αναρτήσεων είναι ελεύθερη, δε θέλεις δε διαβάζεις, δεν είδαμε καμία εφημερίδα ή κανάλι να φιμώνεται...
Ειδικά για το Σωματείο μας, τα blogs έδωσαν μια πραγματική πνοή στον αγώνα μας για δημοσιοποίηση των θέσεων μας. Σας ευχαριστούμε θερμά όλους.
Οι ΝΑΖΙ καίγανε βιβλία...

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ TROKTIKO...


φωτό: sibilla

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Δικαίωση...




Το Ελεγκτικό Συνέδριο ΑΚΥΡΩΣΕ τους διαγωνισμούς για το Βιολογικό Σταθμό, που η διοίκηση Σκόδρα προκήρυξε, για ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ! Οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά δικαιώνονται. Είχαμε καταγγείλει τους παραπάνω διαγωνισμούς γι’αυτό και τα τελευταία χρόνια δεχόμαστε πογκρόμ μηνύσεων και διώξεων. Κύριε Σταύρο Καλαφάτη, ο προστατευόμενος σας είναι εκτεθειμένος και εκθέτει και εσάς. Σας είχαμε από καιρό ενημερώσει ότι οι διαγωνισμοί ήταν ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ. Τι λέτε τώρα; Να τον χαίρεστε τον κανακάρη σας, αφού δεν μπορείτε να τον ελέγξετε, ένα πράγμα μόνο σας μένει…Παραιτηθείτε τώρα. Σας το είπαμε και πάλι, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης έχει διακοσμητικό ρόλο διότι οι κατοικοεδρέυοντες σε αυτό είναι διακοσμητικά στοιχεία, αποδείξτε μας πως δεν είναι έτσι.

· Είπατε ΝΑΙ στο ξεπούλημα του νερού των συμπολιτών σας,

· Ανέχεστε μια διοίκηση η οποία είναι καταδικασμένη πρωτόδικα σε φυλάκιση, και

· Τώρα σιωπάτε στο πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου…

Θα παραμείνετε βουβός για άλλη μια φορά κ. Καλαφάτη; Κάποιες φορές η σιωπή είναι χρυσός, κάποιες άλλες όχι. Οι διαγωνισμοί είχαν προκηρυχθεί πολύ πριν αναλάβετε εσείς, και λοιπόν, δε πρέπει ως αρμόδιος για την ΕΥΑΘ υπουργός να πράξετε τα αυτονόητα; Δεν μπορείτε; Όταν το Ελληνικό Δημόσιο είπε όχι στη μείωση των τιμολογίων που αποφάσισε η διοίκηση, σε μόλις 10 μέρες η διοίκηση τελικά τα μείωσε, δηλαδή αγνόησε την απόφαση σας,δηλαδή σας "άδειασε"… Μήπως πρέπει να πάρετε την άδεια από τον Πρόεδρο της ΕΥΑΘ για να μιλήσετε;

Η απαξίωση της ΕΥΑΘ συνεχίζεται...

Η προσπάθεια απαξίωσης της ΕΥΑΘ συνεχίζεται. Είναι γνωστό πια σε όλους ότι η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις.

· Αυτή τη στιγμή ανειδίκευτοι συνάδελφοι εκτελούν χρέη εργοδηγού μηχανικού και διαχειρίζονται τόνους χλωρίων.

· Οι μαθητές του ΟΑΕΔ που κανονικά πρέπει μόνο να παρακολουθούν την εκτέλεση εργασιών, τις εκτελούν κανονικά, σα να είναι μόνιμο προσωπικό.

· Τελειόφοιτοι ΤΕΙ που κάνουν την πρακτική τους, καλούνται να καλύψουν πάγιες θέσεις της ΕΥΑΘ που παραμένουν κενές.

Το αποτέλεσμα; Τεράστιες ουρές στα ταμεία, βλάβες που αργούν να επισκευαστούν, και οι καταναλωτές να αγανακτούν για την ταλαιπωρία. Ο σκοπός όλων των παραπάνω είναι διπλός, αφενός κάνουμε οικονομία παρουσιάζοντας «κέρδη» και αφετέρου απαξιώνουμε την εταιρεία στα μάτια του κόσμου ώστε να πει: « άντε να σας πάρει ο ιδιώτης να ησυχάσουμε» .

Η κατάσταση όμως έχει και συνέχεια, μόλις στα μέσα Ιουλίου, κατακαλόκαιρο, με την κατανάλωση στα ύψη, οι διοικούντες την ΕΥΑΘ, αποφάσισαν να αναδιοργανώσουν τη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης…

Αυτή τη στιγμή επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ! Τα συνεργεία βλαβών από οκτώ περιφερειακά και φυσικά πιο ευέλικτα, συνενώθηκαν σε ένα. Πείτε μας κύριοι «υπεύθυνοι», σε πόσο χρόνο διανύετε το κέντρο της Θεσσαλονίκης όταν η βλάβη παρουσιάζεται στο άλλο άκρο της πόλης; Το ίδιο προσωπικό που απασχολούνταν μόνο πρωί τώρα καλείται να καλύψει τρεις βάρδιες, άρα το πρωί υπάρχει μόνο το 1/3 του προσωπικού, φυσικά και δε θα προλάβει…

Φτάσαμε σήμερα, λίγο πριν η «επιτυχημένη ΕΥΑΘ» ξεπουληθεί σε ιδιώτες, να ζητάμε βοήθεια από τους δήμους! Η ΕΥΑΘ μια εταιρεία υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως χαίρονται κάποιοι να τονίζουν παρακαλάει τον τοπικό δήμο μήπως και μπορέσει να διορθώσει βλάβες της… Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ! Έτσι την καταντήσανε της ΕΥΑΘ.

Ακόμη να αναφέρουμε το περίφημο call center…Μέχρι πρότινος, έμπειροι τεχνίτες συνάδελφοι που γνώριζαν και το αντικείμενο και τις περιοχές της πόλης απαντούσαν στα τηλέφωνα αναφοράς βλαβών. Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, είχε την φαεινή ιδέα να αναθέσει τη δουλειά αυτή σε εξωτερικούς συνεργάτες, γιατί λέει θα ήταν πιο οικονομικό για την εταιρεία και θα φαινόταν καλύτερα η εικόνα της ΕΥΑΘ στους καταναλωτές… Αποτέλεσμα; Χαριτωμένες αλλά άσχετες φωνές να απαντούν στα τηλέφωνα, ανίκανες να διακρίνουν τη σοβαρότητα μιας βλάβης με συνέπεια σοβαρές διαρροές να εκκρεμούν την ώρα που τα συνεργεία της ΕΥΑΘ ασχολούνται με περιπτώσεις όπως: «Η βρύση τρέχει άσπρο νερό»(από την υψηλή πίεση, κάτι φυσιολογικό για εμάς αλλά που να το ξέρει η ναζιάρα κοπέλα που απαντάει στο τηλέφωνο;)

Τέτοια και άλλα τραγελαφικά συμβαίνουν την ώρα που υπόγεια καταστήματα πλημμυρίζουν, και περιουσίες καταστρέφονται.

Για εμάς τίποτα δεν είναι τυχαίο, ακόμη και η ανικανότητα έχει όρια. Εδώ πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης της ΕΥΑΘ στο κόσμο που στηρίζει τους αγώνες μας.

Λέμε σε αυτούς τους «εγκέφαλους» που καταστρώνουν τα σχέδια αυτά ότι δε θα τους περάσει. Καθημερινά ο κόσμος είναι δίπλα μας, το νερό μας αφορά όλους, το ξεπούλημα του νερού έγινα πρόβλημα της Θεσσαλονίκης.