Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Ψήφισμα για την μη ιδιωτικοποίηση του ΝΕΡΟΥ

Το νερό της Θεσσαλονίκης πωλείται. Η Κυβέρνηση, δια του Προέδρου της ΕΥΑΘ, κατάφερε μετά από διαρκή μεθοδευμένο και επίμονο αγώνα να βγάλει σε πλειστηριασμό το ύψιστο κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό.
Εδώ και τέσσερα χρόνια βομβαρδιζόμαστε κυριολεκτικά από «διαφημίσεις» της ΕΥΑΘ στα ΜΜΕ, γιατί να διαφημίζεται ένα μονοπώλιο, και μάλιστα του νερού;
Εδώ και τέσσερα χρόνια ακούμε για τις επενδύσεις τις ΕΥΑΘ που ΘΑ γίνουν, επενδύσεις όπως:
· Οπτικές ίνες
· Τηλεπικοινωνίες
· Ενέργεια από φωτοβολταικά πάνελ
· Εμφιάλωση νερού
· Συνεργασία με Δήμους
Τι από όλα αυτά έγινε; ΤΙΠΟΤΑ! Και όμως έχουν παρουσιαστεί και προβληθεί επανειλημμένως στον Τύπο!
Εδώ και τέσσερα χρόνια δε γίνονται προσλήψεις, με αποτέλεσμα την μη έγκαιρη εξυπηρέτηση των καταναλωτών ώστε να απαξιωθεί η ΕΥΑΘ από τους πολίτες, και να εύχονται για την ιδιωτικοποίηση της.
Εδώ και τέσσερα χρόνια κάθε φωνή εργαζόμενου που αντιδρά στην απαξίωση και υποβάθμιση της , διώκεται με πρωτοφανές μένος από τη Διοίκηση. Οι μηνύσεις και οι αγωγές είναι το έσχατο μέτρο, έχουν προηγηθεί οι πειθαρχικές διώξεις, οι συνεχείς μετακινήσεις, η ψυχολογική πίεση και η απαξίωση των εργαζομένων.
Σήμερα λοιπόν φαίνεται το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η παροχή του πακέτου της ΕΥΑΘ στον επερχόμενο μνηστήρα- επενδυτή. Οι κινήσεις της Διοίκησης των προηγούμενων ετών μόνο τυχαίες δεν ήταν . Ξέρουμε και ποιος είναι ο ξένος επενδυτής και τι αποτέλεσμα είχαν οι επενδύσεις του στο εξωτερικό.
Η διεθνής πρακτική της ιδιωτικοποίησης του νερού έχει ως αποτέλεσμα:
· Αλματώδης αύξηση των τιμολογίων.
· Ελλιπή έως και μηδαμινή συντήρηση των υπάρχουσων υποδομών.
· Υποβάθμιση της ποιότητας του νερού.
· Δραματική μείωση των αποθεμάτων ύδατος, καθώς στις εταιρείες συμφέρει η υπερκατανάλωση- σπατάλη λόγω κέρδους.
· Καμία από τις υποσχόμενες επενδύσεις δε πραγματοποιήθηκε.
· Περιβαλλοντική υποβάθμιση των φυσικών πόρων.
· Μακροχρόνια συμβόλαια με τις Κυβερνήσεις τα οποία ουσιαστικά «δένουν» τα χέρια μελλοντικών Κυβερνήσεων αφήνοντας τις ανήμπορες να αντιδράσουν.
· Τα συμβόλαια αυτά, και η πλήρης εξάρτηση των υδάτων από τους ιδιώτες, αποτελούν ισχυρό χαρτί στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβολαίων, πάντα υπέρ του επενδυτή.
Μάθαμε ότι το κόστος του ξεπουλήματος του νερού θα είναι περίπου εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ! Αν αναλογιστούμε ότι η Θεσσαλονίκη και οι όμοροι Δήμοι που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ κατοικούνται από περίπου 1.500.000 πολίτες, καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αναλογούν λιγότερα από 50 ευρώ σε κάθε πολίτη! Τόσα θα κερδίσει το Κράτος! Με 50 ευρώ οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν την ΕΥΑΘ.
Δυστυχώς όμως μετά την ιδιωτικοποίηση, το τίμημα θα είναι πολύ υψηλότερο, και δε θα υπάρχει επιστροφή.
Καλούμε όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης να πάρουν άμεσα θέση. Το νερό είναι η Ζωή, μας αφορά όλους. Το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, μας το παρέχει η Φύση και μάλιστα τα αποθέματα μειώνονται δραματικά. Πάρτε θέση τώρα!

Μπράβοι στην ΕΥΑΘ;

Το Σωματείο μας στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας και της συνδικαλιστικής μας ελευθερίας , οργανώνεται και συντονίζει τους εργαζόμενους για την διαφύλαξη του Δημόσιου χαρακτήρα του νερού, καθώς και τη διαφύλαξη των εργασιακών σχέσεων.
Σεβόμαστε τους συμπολίτες μας, και δεν έχουμε καμία διάθεση να τους ταλαιπωρήσουμε. Σεβόμαστε την εταιρεία από την οποία ζούμε και στην οποία εργαζόμαστε, και αγωνιζόμαστε για τον κοινωφελή χαρακτήρα της.
Δε μπορούμε όμως να μην αντιδράσουμε όταν η Διοίκηση της ΕΥΑΘ με πρακτικές τρομοκρατικές του παρελθόντος, προσπαθεί να προκαλέσει τη δημιουργία προβοκάτσιας εις βάρος του αγώνα μας.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή 27-3-09,στο κτήριο της ΕΥΑΘ στην Εγνατία 127, άτομα με πολιτικά οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι είναι υπάλληλοι εταιρείας security, ζητούσαν στοιχεία από συναδέλφους εργαζόμενους κατά την είσοδο τους στην εργασία τους.
Με ποια ιδιότητα ζητάνε στοιχεία πολιτών; Που αποσκοπεί αυτή η ενέργεια; Το γνωρίζει ο αρμόδιος Υπουργός; Επιτρέπει την εφαρμογή των μεθόδων αυτών από υφισταμένους του;
Ποιος εγγυάται την ασφάλεια των συναδέλφων από τους κάθε λογής μπράβους; Τι έχει να πει για το γεγονός η Διοίκηση της ΕΥΑΘ;
Εμείς επικοινωνήσαμε ήδη με την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και ενημερώσαμε για το γεγονός.
Αντιγράφουμε από την δήλωση του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης για την αποκρατικοποίηση:
«. Εν αναμονή του ορισμού Συμβούλου του Δημοσίου για τη συγκεκριμένη διερευνητική διαδικασία, κάθε σπασμωδική αντίδραση επί υποθετικών και αβάσιμων σεναρίων, δεν υπηρετεί κανένα από τα προαναφερθέντα κριτήρια.»
Αν δεν είναι σπασμωδική κίνηση η συμπεριφορά της Διοίκησης να φέρει μπράβους, τότε τι είναι;
Μήπως κάποιος έχει την εντύπωση ότι αντικαθιστά το κράτος;
Ποιος μας φυλάει από τους φύλακες;

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Και να που φτάσαμε εδώ που όλοι περιμέναμε…

Η Διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων θα συνεδριάσει την Πέμπτη στις 14:30 για το ξεπούλημα του νερού της Θεσσαλονίκης!

Επιβεβαιώθηκαν όλα όσα λέγαμε τόσο καιρό, η προσπάθεια να πουληθεί η ΕΥΑΘ στους ιδιώτες. Ο πρόεδρος που τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση, αφού κατάφερε να απαξιώσει προσωπικό και παροχές υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας ανοίγοντας το δρόμο στους εργολάβους , και φυσικά αφού έφτιαξε ένα όμορφο περιτύλιγμα με πληρωμένα δημοσιεύματα και καταχωρήσεις στον τύπο για την τρελή πορεία της μετοχής, τα φοβερά κέρδη και το επενδυτικό πρόγραμμα που δεν υλοποιείται (οπτικές ίνες, ενέργεια, εμφιαλωτήριο νερού,) ετοίμασε το (διαβάστε) πακέτο για τον πελάτη.

Χρόνια τώρα καταγγέλλουμε το θερμό εναγκαλισμό της Διοίκησης της ΕΥΑΘ με την πολυεθνική SUEZ, φαίνεται τα πηγαινέλα στη Γαλλία έφεραν αποτέλεσμα. Η SUEZ θέλει διακαώς το νερό, από όπου πέρασε, έγραψε ιστορία. Διαβάστε εδώ για τα αποτελέσματα της Ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μέχρι και κατασχέσεις δημοσίων εκτάσεων στη Λατινική Αμερική έκανε διότι οι πολίτες δεν μπορούσαν να πληρώσουν το νερό, και ούτε οι Κυβερνήσεις καταφέρανε να κρατικοποιήσουν και πάλι το νερό.

Σε μια εποχή όπου στο άντρο του καπιταλισμού στις ΗΠΑ, ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ τράπεζες, αυτή η κυβέρνηση, ξεπουλάει κρατικές κερδοφόρες επιχειρήσεις για ένα κομμάτι ψωμί! Πόσα θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο από το ξεπούλημα του νερού της Θεσσαλονίκης κ. Πρωθυπουργέ; Περισσότερα από όσα έφαγε το Βατοπαίδι; Περισσότερα από τα 9 δις, που χαριστήκανε με την φοροαπαλλαγή των μεγάλων επιχειρήσεων( και που τώρα απολύουν κόσμο); Περισσότερο από τα 28 δις που χαρίσατε στις τράπεζες; Πολύ λιγότερα, πάρα πολύ λιγότερα, τόσα λίγα που αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεπουλάτε κάτι το ανεκτίμητο, που ουσιαστικά δε σας ανήκει, κάτι για το οποίο μας το παρέχει η Φύση, και οι υποδομές γίνανε με έξοδα του Ελληνικού λαού τόσες δεκαετίες, μόνον απογοήτευση θα νιώσει. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις ; Αυτά μάθανε οι οικονομολόγοι σας; Συγχαρητήρια! Κρίμα που δεν μπορείτε να ξεπουλήσετε και τον αέρα που αναπνέουμε, πραγματικά εκεί είναι οι μεγάλες μπίζνες, χωρίς νερό επιβιώνεις ίσως 48 ώρες, χωρίς αέρα όμως… Η αλήθεια είναι όμως πως τον αέρα τον έχουν ήδη πουλήσει, με τα λόγια, οι πολιτικοί, και δυστυχώς οι πολίτες αγοράσανε, και τώρα θα το πληρώσουν ακριβά. Ελπίζουμε στις επόμενες εκλογές να το πληρώσουν και αυτοί που μας πούλησαν αέρα.


Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Οι κεραίες στο κτίριο της ΕΥΑΘ

Άρθρο -παρέμβαση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Το Κεντρί”.

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στο κτίριο της ΕΥΑΘ, αποτελούν κατ’ αρχάς έκφραση μιας κεντρικής πολιτικής που, με τις ρυθμίσεις του ν. 3431, εξυπηρετεί σαφώς τα συμφέροντα των εταιριών και αδιαφορεί για την υγεία των πολιτών. Αποτελεί όμως και έκφραση μιας απαράδεκτης πολιτικής της διοίκησης της ΕΥΑΘ, που κερδοσκοπεί καταπατώντας τους νόμους και αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο.

Η ίδια η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) παραδέχεται ότι μετά από καταγγελίες εντόπισε τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας καμουφλαρισμένες ως καμινάδες και χωρίς να έχει εκδοθεί καμία άδεια εγκατάστασης.

Αφού η ΕΕΤΤ δίνει αφειδώς άδειες σε όποιον το ζητήσει, γιατί δεν φρόντισε ένας «δημόσιος» φορέας να την αποκτήσει; Ο λόγος είναι προφανής: ήθελε να εξαπατήσει τους γείτονες και τους εργαζόμενους, όπως και ο τελευταίος ανεύθυνος ιδιοκτήτης, και να μην πληροφορηθούν την ύπαρξη των κεραιών. Τι κι αν πολύ κοντά στις κεραίες βρίσκεται το Άσυλο του Παιδιού, το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και πιθανολογούνται σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ευαίσθητων ή εξασθενημένων οργανισμών;

Δυστυχώς δεν είναι η μόνη κίνηση της διοίκησης της ΕΥΑΘ. Ήδη έχει έρθει σε συμφωνίες με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind) για τη μακροχρόνια ενοικίαση εγκαταστάσεών της σε 129 σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ώστε να στηθούν κεραίες τηλεφωνίας και ασύρματα δίκτυα. Και από τα μισθώματα υπολογίζει ότι θα εισπράξει στην επόμενη 12ετία 30 εκατομμύρια ευρώ!

Να γιατί δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την τοποθέτηση των κεραιών, να γιατί δεν πήρε άδεια εγκατάστασης, να γιατί δεν πήρε έγκριση από την Πολεοδομία: Προτίμησε την κερδοσκοπία και την εξαπάτηση των πολιτών από την κοινωνικά υπεύθυνη στάση.

Δυστυχώς, από τις περίπου 8000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλη την Ελλάδα μόνο μία στις 7 κεραίες είναι νόμιμη. Οι άλλες κρύβονται μέσα σε καμινάδες, ηλιακούς συλλέκτες, φυλλωσιές δένδρων κτλ, χωρίς άδειες, χωρίς στοιχειώδη έγγραφα.

Ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας (Ε΄ Τμήμα) διαπίστωσε αντισυνταγματικότητα στο νόμο 3431/2006 και δημιουργεί ρωγμή στο νομοθετικό πλαίσιο.

Προφανώς, ο νόμος είναι απαράδεκτος και πρέπει να αλλάξει. Κι αυτό θα πετύχουν όχι κάποια κυβερνητική ευαισθησία αλλά οι ίδιοι οι πολίτες.

Μιχάλης Τρεμόπουλος,

Νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων


Αναδημοσίευση από: http://ecology-salonika.org/lib/?p=3252