Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Οι κεραίες στο κτίριο της ΕΥΑΘ

Άρθρο -παρέμβαση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Το Κεντρί”.

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στο κτίριο της ΕΥΑΘ, αποτελούν κατ’ αρχάς έκφραση μιας κεντρικής πολιτικής που, με τις ρυθμίσεις του ν. 3431, εξυπηρετεί σαφώς τα συμφέροντα των εταιριών και αδιαφορεί για την υγεία των πολιτών. Αποτελεί όμως και έκφραση μιας απαράδεκτης πολιτικής της διοίκησης της ΕΥΑΘ, που κερδοσκοπεί καταπατώντας τους νόμους και αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο.

Η ίδια η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) παραδέχεται ότι μετά από καταγγελίες εντόπισε τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας καμουφλαρισμένες ως καμινάδες και χωρίς να έχει εκδοθεί καμία άδεια εγκατάστασης.

Αφού η ΕΕΤΤ δίνει αφειδώς άδειες σε όποιον το ζητήσει, γιατί δεν φρόντισε ένας «δημόσιος» φορέας να την αποκτήσει; Ο λόγος είναι προφανής: ήθελε να εξαπατήσει τους γείτονες και τους εργαζόμενους, όπως και ο τελευταίος ανεύθυνος ιδιοκτήτης, και να μην πληροφορηθούν την ύπαρξη των κεραιών. Τι κι αν πολύ κοντά στις κεραίες βρίσκεται το Άσυλο του Παιδιού, το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και πιθανολογούνται σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ευαίσθητων ή εξασθενημένων οργανισμών;

Δυστυχώς δεν είναι η μόνη κίνηση της διοίκησης της ΕΥΑΘ. Ήδη έχει έρθει σε συμφωνίες με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind) για τη μακροχρόνια ενοικίαση εγκαταστάσεών της σε 129 σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ώστε να στηθούν κεραίες τηλεφωνίας και ασύρματα δίκτυα. Και από τα μισθώματα υπολογίζει ότι θα εισπράξει στην επόμενη 12ετία 30 εκατομμύρια ευρώ!

Να γιατί δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την τοποθέτηση των κεραιών, να γιατί δεν πήρε άδεια εγκατάστασης, να γιατί δεν πήρε έγκριση από την Πολεοδομία: Προτίμησε την κερδοσκοπία και την εξαπάτηση των πολιτών από την κοινωνικά υπεύθυνη στάση.

Δυστυχώς, από τις περίπου 8000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλη την Ελλάδα μόνο μία στις 7 κεραίες είναι νόμιμη. Οι άλλες κρύβονται μέσα σε καμινάδες, ηλιακούς συλλέκτες, φυλλωσιές δένδρων κτλ, χωρίς άδειες, χωρίς στοιχειώδη έγγραφα.

Ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας (Ε΄ Τμήμα) διαπίστωσε αντισυνταγματικότητα στο νόμο 3431/2006 και δημιουργεί ρωγμή στο νομοθετικό πλαίσιο.

Προφανώς, ο νόμος είναι απαράδεκτος και πρέπει να αλλάξει. Κι αυτό θα πετύχουν όχι κάποια κυβερνητική ευαισθησία αλλά οι ίδιοι οι πολίτες.

Μιχάλης Τρεμόπουλος,

Νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων


Αναδημοσίευση από: http://ecology-salonika.org/lib/?p=3252