Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς της Cosco

Εισβολή  απεργών στα γραφεία της cosco.
    Το Σωματείο μας εκφράζει την οδύνη του για τον τραγικό θάνατο του Δημήτρη Δαγκλή, εργαζόμενου στο ιδιωτικοποιημένο λιμάνι του Πειραιά, της COSCO.

    Η εντατικοποίηση της εργασίας, ο αγώνας για ακόμη περισσότερα κέρδη, η «κινητικότητα» των παλαιών εργαζομένων στο όνομα των προσλήψεων νέων με φτηνότερους μισθούς, οδήγησαν για άλλη μια φορά σε ένα δυστύχημα  με θύμα -όχι από τα  golden boys που εκ του ασφαλούς  αποφασίζουν ιδιωτικοποιήσεις - αλλά ένα νέο άνθρωπο της καθημερινής βιοπάλης, έναν εργαζόμενο του μεροκάματου, έναν από εμάς.

    Σύμφωνα με το σωματείο  της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), ο τραγικός θάνατος του 45χρονου λιμενεργάτη στις εγκαταστάσεις της COSCO, επιβεβαιώνει τις εγκληματικές ευθύνες της εταιρείας και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, για την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων, στην προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και κινητοποιήσεις.

    «Δεν είναι η “κακιά” στιγμή. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελλιπών μέτρων ασφάλειας της υγείας μας και της ακεραιότητάς μας. Είναι αποτέλεσμα των απανωτών κόντρα βαρδιών, των υπερωριών, του πετάμε “νέους εργάτες” να κολυμπήσουν χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση», σημειώνει εκπρόσωπος του σωματείου  και προσθέτει: «Είναι αποτέλεσμα των εκβιασμών από την εργοδοσία μπροστά στις ανανεώσεις των συμβάσεων, να μην υπολογίζεται κούραση, ασθένειες, να “φοβόμαστε” να πούμε όχι. Είναι αποτέλεσμα να θυσιάζονται ζωές για τα κέρδη της COSCO.

   Το σωματείο της ΕΥΑΘ συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Λιμάνι. Για άλλη μια φορά εκφράζουμε το ερώτημα στο οποίο κανείς δεν μας έχει απαντήσει ακόμη:
Αυτοί που επικροτούν τις ιδιωτικοποιήσεις και την "ανάπτυξη"  που φέρνουν, θα πήγαιναν να δουλέψουν στην COSCO;