Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Ευρωπαϊκο Κίνημα του Νερού, Βαρκελώνη 1-3/10/2021

Το σωματείο μας συμμετείχε στην συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κινήματος του Νερού στην Βαρκελώνη (1-3/10/21). 

Η εισήγηση μας αφορούσε την πολιτική των ΣΔΙΤ στην διαχείριση του νερού που εισαγάγει η κυβέρνηση ως ο νέος πλάγιος τρόπος ιδιωτικοποίησης του νερού.

Έγινε αναφορά στο ΣΔΙΤ του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας όπου κυριολεκτικά δίνεται δώρο σε ιδιωτικές εταιρείες για 20 χρόνια ένα δίκτυο το οποίο διαχειρίζεται από την ΕΥΔΑΠ από την ίδρυση της. Παρά την μονοπωλιακή τεχνογνωσία της ΕΥΔΑΠ στο ΕΥΣ, γίνεται προσπάθεια να εκτοπιστεί η ΕΥΔΑΠ και να το διαχειρίζονται με κάθε τρόπο ιδιωτικές εταιρείες.   

    Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια με την είσοδο των ιδιωτών, είναι τουλάχιστον οξύμωρο την στιγμή που και οι δύο εταιρείες - ΕΥΔΑΠ Παγίων (που της ανήκει το ΕΥΣ σήμερα) και ΕΥΔΑΠ Α.Ε. (που το διαχειρίζεται τις τελευταίες δεκαετίες)- ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο μπορεί να ρυθμίσει την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών του!

Τονίστηκε, η έμμεση προσπάθεια απόλυσης του μόνιμου προσωπικού της ΕΥΔΑΠ που εργάζεται στο ΕΥΣ,250 εργαζόμενοι. Η απόλυση πάγωσε μετά από τις αντιδράσεις των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ΣΔΙΤ που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι αυτό του φράγματος Χαβρία στην Χαλκιδική όπου είναι πραγματικά εντυπωσιακή η κοινοπραξία SUEZ και ΕΥΑΘ στην διεκδίκηση της διαχε΄ρισης του φράγματος. Αφού η SUEZ

δεν μπόρεσε να υφαρπάξει την ΕΥΑΘ, προσπαθεί να το κάνει έμμεσα κάνοντας δουλειές μαζί της. Το Φράγμα Χαβρία θα μπορούσε να γίνει με χρήματα του Δημοσίου και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, για άλλη μια φορά όμως επιλέγεται ο δρόμος των ιδιωτών.

Έγινε αναφορά στα 18 έργα ΣΔΙΤ για την διαχείριση του νερού για την αγροτική οικονομία. Έργα ύψους σχεδόν 1 δις ευρώ, στο πέρας των οποίων η κερδοφορία των ιδιωτών μέσα από τις αυξήσεις της τιμής του νερού, θα επηρεάζει και τις τελικές τιμές των προϊόντων που θα φτάνουν στο τραπέζι μας.

Τέθηκε για πρώτη φορά η επιβάρυνση των υδάτινων αποθεμάτων στις τουριστικές περιοχές της χώρας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου εκατοντάδες χιλιάδες εποχιακοί χρήστες νερού κυριολεκτικά στραγγίζουν τον τόσο πιεσμένο υδροφόρο ορίζοντα (ιδιαίτερα των νησιών). Ένα θέμα που άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων από την ορθή διαχείριση στις περιοχές αυτές μέχρι και την «εκπαίδευση» της κουλτούρας των επισκεπτών στην οικονομία του φυσικού πόρου.
Το Ευρωπαϊκό Κίνημα του Νερού συνέχισε την συζήτηση για το επικείμενο Εναλλακτικό  Παγκόσμιο Φόρουμ  για το Νερό που θα γίνει στο Ντακαρ το 2022.

Η ανακοίνωση στο κλείσιμο του συνεδρίου:
http://seeyath.blogspot.com/2021/10/blog-post.html