Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Ο εκφοβισμός των πολιτών της Σύρου δε θα περάσει!

     Το σωματείο μας καταδικάζει την  Στρατηγική Αγωγών Ενάντια στη Συμμετοχή στα Κοινά (#SLAPP) που φαίνεται να υποστηρίζει η ΟΝΕΧ, εταιρεία εκμετάλλευσης των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου.

   Με τις πολιτικές #SLAPP , πολυεθνικές προσπαθούν να φιμώσουν τους πολίτες, συλλογικότητες, κινήματα, που προασπίζονται τον τόπο τους, ασκώντας αγωγές εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος τους με πρόφαση οτιδήποτε θεωρούν ότι μπορεί να χαλάσει το «κοινωνικό» τους πρόσωπο.

   Στην Σύρο η ΟΝΕΧ άσκησε αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση  ζητώντας συνολικά 3.000.000 ευρώ από το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) και μέλη του, επειδή τόλμησαν να ρωτήσουν στο Υπ.Περιβάλλοντος τι απέγινε η έρευνα που το ίδιο το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα κάνει σχετικά τον εντοπισμό της  ύπαρξης τοξικών βαρέων μετάλλων στον λιμάνι της Ερμούπολης, μετά από δειγματοληψία της Aegean Research. Μέρος των αγωγών ασκήθηκε επειδή το ΠΠΠΣ δημοσιοποίησε στα ΜΜΕ,  την αδράνεια του υπουργείου και τις ανησυχίες των κατοίκων για την υγεία τους.

   Στο όνομα της  «ανάπτυξης», στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και της εκμετάλλευσης της ανάγκης για δουλειά και επιβίωση, η Σύρος αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της υποτέλειας των πολιτικών και των τοπικών φορέων στις ορέξεις των πολυεθνικών. Η «ανάπτυξη» φαίνεται να  δημιουργεί ουδετεροποίηση στα τοπικά ΜΜΕ και ζεσταίνει το αυγό του φιδιού που τα τελευταία τρία χρόνια πάει  να επιβάλει μια νέα πραγματικότητα ζούγκλας( https://www.facebook.com/antiratsistiki/posts/443387543829524?__tn__=K-R ) στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με πιο πρόσφατο το επεισόδιο έξω από το δικαστήριο όπου εκδικαζόταν οι αγωγές της ΟΝΕΧ, όπου ασκήθηκε  εκφοβισμός, απειλές και ξυλοδαρμός ερευνητή του πανεπιστημίου, ο οποίος συμμετείχε ειρηνικά στην παράσταση διαμαρτυρίας. Τέσσερις τραμπούκοι έφυγαν από την ομάδα των εργαζομένων στο ναυπηγείο, τον περικύκλωσαν την ώρα που οι συγκεντρώσεις είχαν αραιώσει από την βροχή και εκείνος πήγαινε στη φοιτητική λέσχη. Τον απείλησαν, τον εξύβρισαν, τον κλώτσησαν στα πόδια και τον χτύπησαν στο πρόσωπο.

   Η Σύρος έχει διχαστεί με ευθύνη των θεσμικών φορέων που ανέχονται αυτή την κατάσταση.

   Όταν οι τοπικοί φορείς αδυνατούν, όταν η πολιτεία αδιαφορεί, είναι οι πολίτες που καλούνται να υπερασπιστούν το περιβάλλον και τον τόπο τους, είμαστε μαζί τους!