Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Η ΕΥΑΘ επιστρέφει στο Δημόσιο! (12 χρόνια αγώνα σε μια τροπολογία 12 γραμμών).

 

  Σήμερα η Κυβέρνηση εφάρμοσε  με την απόφαση 8/2023 της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ νομοθετώντας την έξοδο της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο και την επιστροφή της στο Δημόσιο.

Με μια τροπολογία 12 γραμμών το Νερό της Θεσσαλονίκης επιστρέφει στην διαχείριση του Δημοσίου, εκεί που το Σύνταγμα όριζε από πάντα.

   Το 2011  ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και εντάχθηκαν σε αυτό προς πώληση οι ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ. Ένας αγώνας ξεκινούσε για να παραμείνει το Νερό κοινωνικό αγαθό υπό Δημόσιο έλεγχο.

Το 2023 μετά από δεκάδες κινητοποιήσεις, ένα μεγαλειώδες Δημοψήφισμα για το Νερό , μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε Υπερταμείο,  και πέντε αποφάσεις του ΣτΕ επιστρέφουν οι μεγαλύτερες εταιρείες ύδρευσης της χώρας στο κράτος.

Μεσολάβησε και μια τροπολογία τον Ιούλη του 2022 με την οποία  η Κυβέρνηση ακύρωσε τις αποφάσεις 190/2022 & 191/2022  του ΣτΕ για έξοδο των ΕΥΑΘ- ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο, μια τροπολογία – αντιδημοκρατική εκτροπή.

   Ακολούθησαν οι αποφάσεις 7&8/2023 της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ που υποχρέωναν την Κυβέρνηση να πάρει πίσω την αντιδημοκρατική εκτροπή της.

Τα μεσάνυχτα της 2ας Απριλίου, μετά την Συναυλία για το Νερό στην Πλ.Αριστοτέλους, ξεκίνησαν οι πρώτες δηλώσεις για εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.

Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να  συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣΤΕ  αλλά και την βούληση εκατομμυρίων πολιτών .

   Δε θα μπορούσαμε να πανηγυρίζουμε σε μια κατάσταση όπου η χώρα καίγεται κυριολεκτικά,  πιλότοι canadair  και επιβάτες τρένων θυσιάζονται στο όνομα του «λιγότερου κράτους», η ενέργεια και όλα τα δημόσια αγαθά έχουν ιδιωτικοποιηθεί, και η λογική του “πάμε και όπου βγει” γίνεται κανονικότητα.

   Ο αγώνας για το νερό, να γίνει παράδειγμα για να πάρουμε τις ζωές μας και τον τόπο μας πίσω.

   Σήμερα ένας μεγάλος κύκλος κλείνει.Ετοιμαζόμαστε  για τους επόμενους κύκλους που έχουν ήδη ανοίξει, ΣΔΙΤ, ΡΑΑΕΥ, Δημόσιες Βρύσες. 

   Ένα ευχαριστώ με αρχή αλλά δίχως τέλος, σε κάθε μία και καθένα που όλα αυτά τα 12 χρόνια πίστεψε, στήριξε, πάλεψε αγωνίστηκε, απογοητεύτηκε, κουράστηκε, αναθάρρησε, και τελικά δικαιώθηκε μαζί μας. Χωρίς την κάθε μία και καθένα από εσάς το Νερό θα ήταν στα χέρια ιδιωτών.

 

Το δίκιο του Αγώνα πολλά σου στέρησε

 μα η Ζωή λεχώνα ελπίδες γέννησε.