Πέντε μήνες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την έξοδο της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και την επιστροφή της εταιρείας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης στο Δημόσιο, η Κυβέρνηση εν μέσω πυρκαγιών και θέρους, περνάει νύχτα σε άσχετο πολυνομοσχέδιο, διατάξεις οι οποίες είναι το λιγότερο προσβλητικές αφενός απέναντι στον θεσμό της Δικαιοσύνης αφετέρου για τα εκατομμύρια των πολιτών που επανειλημμένως έχουν δηλώσει την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Στο πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον λοιπόν, η κυβέρνηση φροντίζει να συμπληρώσει με κουτοπόνηρα μπαλώματα τον νόμο ιδρύσεως του υπερταμείου, ώστε να διασφαλίσει οικονομικά τους δανειστές.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον νέο νόμο:
¨1. Οι μετοχές των εταιρειών Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. και Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. που μεταβιβάζονται στην εταιρεία δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 197 του παρόντος, είναι αμεταβίβαστες και ακατάσχετες.
2. Οποιαδήποτε απόφαση περί μεταβολής του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Ε.Υ.Δ.Α.Π. και Ε.Υ.Α.Θ. δεν μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Ε.Ε.Σ.Υ.Π. στις εταιρείες αυτές και απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας της επί του μετοχικού κεφαλαίου των εν λόγω εταιρειών.
Απόφαση που τυχόν επιφέρει τις συνέπειες του προηγούμενου εδαφίου είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.¨
Σε ποια απόφαση άραγε να αναφέρεται το άρθρο; Μα φυσικά στην απόφαση 191/2022 του ΣτΕ η οποία ξεκαθάριζε με σαφήνεια ότι:
¨…είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΑΘ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου.¨
¨…πάντως το Δημόσιο, με την κατοχή του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ ΑΕ και την διαχείριση της δημόσιας αυτής επιχείρησης, δεν επιτρέπεται να επιδιώκει, προεχόντως ή παραλλήλως, οικονομικούς ή άλλους σκοπούς, έστω και υπαγορευόμενους από το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, όταν οι σκοποί αυτοί ανταγωνίζονται ή θέτουν σε κίνδυνο την αξιούμενη αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, ως άνω υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.¨
Και σε άλλο σημείο
¨…η ΕΕΣΥΠ ΑΕ, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου παρεμβαλλόμενο μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΑΘ ΑΕ, επιδιώκει, προεχόντως, σκοπούς ταμειακούς και ταμιευτικούς, με τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας προσιδιάζοντα στην εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών…¨
Είναι νομίζουμε ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει με τρόπο γελοίο και ταυτόχρονα προκλητικό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, προκειμένου να ακυρώσει μια απόφαση του ΣτΕ που αφορά το νερό εκατομμυρίων πολιτών. Αποφασίζετε υπέρ των πολιτών εσείς; Νομοθετούμε υπέρ των δανειστών εμείς!
Για άλλη μια φορά γίνεται ξεκάθαρο ότι το νερό παραμένει στόχος των κερδοσκόπων και των κυβερνητικών υποτακτικών τους.
Για άλλη μια φορά καλούμαστε εμείς ως κοινωνία και πολίτες να υπερασπιστούμε το σημαντικότερο των κοινών αγαθών, το νερό.
Για άλλη μια φορά θα μας βρούνε απέναντί τους.
Δε θα σταματήσουν αν δε τους σταματήσουμε,
το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται.