Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Διαλύσατε την ΕΥΔΑΠ: Αποστολή εξετελέσθη.

Έληξε προχθές η προθεσμία υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο του ΕΥΣ. Το έργο συντήρησης και λειτουργίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της ΕΥΔΑΠ, που περιλαμβάνει ένα δίκτυο 400Km με ποτάμια, λίμνες, κανάλια, αντλιοστάσια και φέρνει ουσιαστικά το νερό στις Μονάδες Επεξεργασίας της ΕΥΔΑΠ και από εκεί στις βρύσες 5.000.000 κατοίκων.

Το ΕΥΣ το λειτουργεί η ΕΥΔΑΠ από πάντα, χωρίς ΕΥΣ δεν υπάρχει ΕΥΔΑΠ και χωρίς ΕΥΔΑΠ δεν θα υπήρχε το ΕΥΣ, τόσο απλά. Αν δεν φτάσει το νερό μέσω του ΕΥΣ στην είσοδο της πόλης, δεν πρόκειται να υπάρξει νερό σε κανένα σπίτι της Αθήνας.

Αυτό το μοναδικό λοιπόν δίκτυο, αποφάσισε η κυβέρνηση να το δώσει σε ιδιώτες. Είχαμε αναφέρει και παλαιότερα ότι μετά  τις αποφάσεις του ΣτΕ κατά της πλήρους ιδιωτικοποίησης των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, οι εταιρείες ύδρευσης μετατρέπονται σε φορείς διοχέτευσης εκατομμυρίων προς τις μεγάλες εταιρείες, μια έμμεση ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ, δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε.

Παρά τα σχεδόν 3 χρόνια που είχε το υπουργείο στη διάθεση του να ετοιμάσει τροπολογία ώστε και τυπικά η ΕΥΔΑΠ να μπορεί να πάρει μέρος στην διαδικασία, δεν το έκανε. Αντίθετα, πολύ γρήγορα βρήκε τρόπο να εξασφαλίσει 120.000.000 ευρώ στην Aegean, να αποζημιώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε Fraport, εταιρείες διοδίων, ΜΜΕ,  και σε κάθε κρατικοδίαιτο επιχειρηματία που ζει από το Δημόσιο.

Η αγωνία της κυβέρνησης να χαρίσει οτιδήποτε κερδοφόρο σε συμφέροντα, είναι τέτοια που δεν μπόρεσε να κρατήσει ούτε τα προσχήματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της: Από την μια διακηρύσσει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς για ανταγωνισμό και καλύτερες υπηρεσίες, και από την άλλη αποκλείει την ΕΥΔΑΠ, την μοναδική εταιρεία που λειτουργεί το ΕΥΣ για πάνω από 40 χρόνια και που διαθέτει ήδη την τεχνογνωσία και 250 εργαζόμενους στο δίκτυο, αδειάζοντας ακόμη και την διοίκηση που ή ίδια διόρισε.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ από την άλλη, αυτοί οι τόσο πετυχημένοι μάνατζερ, αν και ήξεραν τι έρχεται, περίμεναν…το υπουργείο! Έχεις μπροστά σου την πιθανότητα να απολέσει η εταιρεία που διοικείς το στρατηγικό της πλεονέκτημα, και περιμένεις τον υπουργό να σου δώσει λύση, τέτοιο management  πρέπει να μπει ως βασικό μάθημα στο Harvard Business School.

Όταν η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ φτάνει στο σημείο να τονίζει ότι "προβαίνει σε απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης απόφασης του υπ. υποδομών", γίνεται εύκολα αντιληπτό σε τι δυσχερή θέση βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ  πριν καν να ξεκινήσει το ΣΔΙΤ.

Ο εξοστρακισμός της ΕΥΔΑΠ από την λειτουργία των υποδομών της δείχνει ξεκάθαρα και την γύμνια όλων  αυτών των εξειδικευμένων εργαλείων που μέσα στα μνημονιακά χρόνια κάποιοι εφηύραν για να μας σώσουν. Έτσι λοιπόν Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ, funds, μέτοχοι, ειδικοί σύμβουλοι, δε λένε κουβέντα για το ότι η εταιρεία την οποία κλήθηκαν να διαχειριστούν, να νοικοκυρέψουν, να αξιοποιήσουν, αποκλείεται από την συμμετοχή της σε έναν διαγωνισμό 300.000.000 ευρώ, ούτε μιλιά για μονοπώλια τώρα, ούτε κουβέντα για ανταγωνισμό, και η περιφημη θεωρία των ΣΔΙΤ καταρρέει αφού πλέον λείπει το Δ, το Δημόσιο, τόσο απροκάλυπτα. 

Αποστολή  εξετελέσθη: διαλύσατε την ΕΥΔΑΠ.

          Ο εσκεμμένος αποκλεισμός της ΕΥΔΑΠ από την συμμετοχή της στο έργο του ΕΥΣ, αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση μνημείο ανικανότητας όλων αυτών των ακριβοπληρωμένων μάνατζερ που απαρτίζουν Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΥΔΑΠ και θα πρέπει να φύγουν χθες, ενώ στην χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν οι ποινικές τους ευθύνες, αλλά γι’αυτό έχουν προνοήσει  θεσμοθετώντας το ακαταδίωκτο.

Ούτε με τα ΣΔΙΤ συμφωνούμε ούτε με την έμμεση ιδιωτικοποίηση, οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Δημόσια Κοινωνική ΕΥΔΑΠ ,  Δωρεάν η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα νερού για την ανθρώπινη διαβίωση, Προσβασιμότητα για όλους, Δημοκρατία στο Νερό

Η κυβέρνηση παρά την αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας, δείχνει ότι συνεχίζει σταθερά το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ξεπουλώντας ακόμη και το πιο βασικό κοινωνικό αγαθό, το νερό, την στιγμή που η Ελλάδα είναι στην 26η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη της λειψυδρίας.

          Μένει σε εμάς τους πολίτες λοιπόν να οργανωθούμε για άλλη μια φορά και να τους σταματήσουμε!

           Αυτή η ιδιωτικοποίηση δεν θα περάσει!

          Να σταματήσει τώρα η διαδικασία του ΣΔΙΤ του ΕΥΣ στην ΕΥΔΑΠ.

          Να συνεχίσει η ΕΥΔΑΠ να διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις της που έγιναν με χρήματα των φορολογουμένων.