"Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση κ. πρόεδρε.
Για άλλη μια φορά γίνεται προσπάθεια ιδιωτικοποίησης (έμμεσης) του νερού. Το ιαματικό νερό από κοινό αγαθό και μέσο αειφορίας των τοπικών κοινωνιών οι οποίες με ήπιες παρεμβάσεις συμβάλουν στην τοπική οικονομία, μετατρέπεται σε στυγνό είδος εκμετάλλευσης και κερδοφορίας για λίγους ιδιώτες.
Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, τόσο η σύσταση του ΔΣ της Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε. όσο και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της, αποτελούνται από «πρόσωπα, με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας ή μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση, αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, ή σε δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ή σε δραστηριότητες του τουριστικού τομέα ή στην ανάπτυξη και διαχείριση ακίνητης περιουσίας». Διαπιστώνουμε ότι δεν προβλέπεται πουθενά ο κοινωνικός ρόλος της ΙΠΕ Α.Ε, μιας εταιρείας που καλείται να διαχειριστεί υποδομές ίασης κατά βάση και δευτερογενώς αναψυχής. Προάγεται η εμπειρία σε τράπεζες και management επιχειρήσεων αλλά όχι κάτι σχετικό με τις πραγματικές καθημερινές ανάγκες της κοινωνίας. Το ότι η ΙΠΕ λειτουργεί ξεκάθαρα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας όπως αναφέρεται στο άρθρο 14, δεν αφήνει κανένα περιθώριο κατανόησης για τα αποτελέσματα των πολιτικών της εις βάρος της προσβασιμότητας, όποιος αντέχει οικονομικά θεραπεύεται.
Διαπιστώνουμε επίσης ότι η ΙΠΕ έχει διάρκεια τουλάχιστον 50 έτη. Αυτό σημαίνει ότι σε δύο γενιές από τώρα κανείς δε θα θυμάται την έννοια της φτηνής πρόσβασης σε υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών για τους πολίτες. Και όταν λέμε προσβασιμότητα, αναρωτιέμαι, εκτός από τις πολυδιαφημιζόμενες ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών, ποιος ιδιώτης θα επενδύσει για θεραπευτήρια σε περιοχές απομακρυσμένες, και ποια οικογένεια θα έχει την οικονομική δυνατότητα να διανύσει τις αποστάσεις που χρειάζονται για να φτάσει εκεί, όπου και θα πληρώνει υψηλό εισιτήριο εισόδου.
Για το προσωπικό της ΙΠΕ προβλέπεται ακόμη και δανεισμός προσωπικού από ιδιωτικές εταιρείες. Αναρωτιόμαστε αν σκέφτηκε ο νομοθέτης τις συνθήκες για τους εργαζόμενους αυτούς, όπως την εντατικοποίηση της εργασίας τους, καθώς και την διαφάνεια στις διαδικασίες όπου ένας ιδιώτης θα παρέχει προσωπικό σε μια υπό δημόσιο έλεγχο εταιρεία η οποία στη συνέχεια θα μπορεί να του αναθέσει εργασίες.
Οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να αντιδράσουν και να εμποδίσουν στην πράξη αυτή την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω της παραχώρησης των ιαματικών πηγών.
Οι ΟΤΑ καλούνται να οργανώσουν τους πολίτες και συντεταγμένα να υπερασπιστούν τόσο τον φυσικό πόρο, όσο και τις τοπική οικονομία, όλες οι υποδομές των ιαματικών πηγών, έγιναν σε βάθος δεκαετιών με χρηματοδότηση των Δήμων μέσω των δημοτών τους.
Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν ότι οι αντιδράσεις των πολιτών είχαν επιτυχημένα αποτελέσματα".