Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Η Δημοκρατία μας κινδυνεύει.

Σ.Ε.Ε.Υ.Α.Θ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ–ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΓΝΑΤΙΑ 127 – 54535 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΤΗΛ.2310 245.813 – FAX 2310 212.320–ΚΙΝΗΤΟ 6936 516112 

   e-mail: s_e_eyath@yahoo.gr

 
                                    Θεσσαλονίκη 16 Νοεμβρίου  2020

Αριθμός Πρωτοκόλλου :42

 

 

A N A K O Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι,
Τις τελευταίες ημέρες ζούμε ένα dejavu. Η κυβέρνηση, σε μια πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα κίνηση, διέταξε την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων πολιτών σε όλη την επικράτεια. Η προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ήταν τον Νοέμβρη του 1973, λόγω των γεγονότων του Πολυτεχνείου και πιο πριν η απαγόρευση των συναθροίσεων από τη χούντα την 21η  Απρίλη  του 1967.
Με πρόσχημα τον κορονοϊό, η κυβέρνηση επαναφέρει χουντικές απαγορεύσεις ώστε να μας «προστατέψει».
Η κυβέρνηση που εδώ και 8 μήνες:

•                Άνοιξε ανεξέλεγκτα τον τουρισμό ώστε να μη χάσουν οι μεγαλοξενοδόχοι και οι πολυεθνικοί πράκτορες τα κέρδη τους.

•                Μείωσε τα δρομολόγια στα ΜΜΜ παστώνοντας κυριολεκτικά τον κόσμο αδιαφορώντας για τον συγχρωτισμό.

•                Άνοιξε τα σχολεία με αυξημένο αριθμό μαθητών, ενώ μείωσε παράλληλα τους καθηγητές.

•                Δεν έκανε προσλήψεις στο ΕΣΥ, ούτε ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος με νέες  ΜΕΘ.

•                Δεν προχώρησε σε καμιά προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενόψει φθινοπώρου.

Ταυτόχρονα έκανε ακριβώς αυτά που ήθελε για μικροπολιτικούς σκοπούς:

•                Άνοιξε τα σχολεία, κατηγορώντας την εκπαιδευτική κοινότητα και το μαθητικό κίνημα που έβαλαν το αίτημα των 15 μαθητών ανά τάξη. Τα δημοτικά, τάχα για επιστημονικούς λόγους παρέμεναν ανοιχτά μέχρι πρόσφατα, για να αποφύγουν τις άδειες ειδικού σκοπού.

•                Βρήκε πάνω από 43 εκατομμύρια ευρώ για τα κανάλια, αλλά περιμένει «δωρεές» για να δημιουργήσει ΜΕΘ.

•                Βρήκε χρήματα για 800 μηχανές και περιπολικά, καθώς και για προσλήψεις 1500 μόνιμων αστυνομικών, αλλά δεν έχει χρήματα για ασθενοφόρα και προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών.

•                Δίνει προκλητικά χρήματα στις ιδιωτικές κλινικές και τους ιδιώτες γιατρούς, αντί να προχωρήσει σε επίταξη τους, όπως έγινε σε διάφορες άλλες χώρες.

•                Μέσα σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες δεν ξέχασαν να ανοίξουν και επίσημα τον δρόμο για το 10ωρο εργασίας, να περάσουν νέο πτωχευτικό κώδικα, να συνεχίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις, και να «κρατικοποιήσουν» της τράπεζα Πειραιώς εξαγοράζοντας τη στο 10πλάσιο την αξία της!

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι τραγικές παλινωδίες με τα «μέτρα προφύλαξης» από την πανδημία. Από το «δε θα ξαναγίνει lockdown» φτάσαμε να κλείσουν τα πάντα μέσα σε 3 ημέρες. Από τα «ανοιχτά σχολεία» φτάσαμε στο κλείσιμο και των δημοτικών. Το «έχουμε ΜΕΘ» μεταφράζεται σε μετατρέπουμε τις γενικές ΜΕΘ μόνο σε covid19, αναστέλλουμε το 80% των χειρουργείων στη Θεσσαλονίκη και στέλνουμε όλα τα περιστατικά στις ιδιωτικές κλινικές (με το αζημίωτο βέβαια).
Συνάδελφοι
Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει απολύτως τον έλεγχο. Ακόμη και τα δικά της ΜΜΕ, παρά την προπαγάνδα της «ατομικής ευθύνης» αρχίζουν πλέον και τις καταλογίζουν ευθύνες. Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα τα παραπάνω είναι μία:
                       Καταστολή.
Προσπαθώντας να αλλάξει την (επικοινωνιακή) ατζέντα, άρχισε και πάλι τις επιχειρήσεις «νόμος και τάξη» στα Εξάρχεια, εισέβαλλε στο Πολυτεχενείο, κυνηγά παιδιά στην Καρδίτσα, και πολίτες που βγάζουν βόλτα το σκύλο τους στην Αθήνα.

Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω είναι η χουντικής έμπνευσης απαγόρευση των συναθροίσεων. Ακόμα και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδίκασε την απόφαση αυτή, και όμως κάποιοι επιμένουν. Σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου συμφώνησαν σε κοινή καταδίκη της απόφασης σε μια πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα σύμπλευση.

Η κυβέρνηση προκαλεί τα αντανακλαστικά της κοινωνίας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φορτώσει κάπου τις ευθύνες της για τις επιλογές της. Καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι γύρω μας, κινδυνεύουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οι γονείς μας,  και η κυβέρνηση θέλει να μας επιρρίψει τις ευθύνες της.

   Συνάδελφοι,

Μετά το Μένουμε Ασφαλείς προωθείται το Μένουμε Απαθείς. Μας θέλουν άβουλα όντα και απλούς θεατές στη θεσμοθέτηση χουντικής εμπνεύσεως διαταγμάτων, προκειμένου να μην μπορεί να ακουστεί κανένας αντίλογος σε αυτά που κάνουν.
          Η Δημοκρατία μας κινδυνεύει.

 «Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια,δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια» Βενιαμίν Φραγκλίνος

  

Σωματείο Εργαζομένων Ε.Υ.Α.Θ.
Twitter: @UnionEYATH