Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

Η Θεσσαλονίκη Μπλέ Κοινότητα!


H Θεσσαλονίκη αποτελεί πλέον μέλος του δικτύου των πόλεων που ανήκουν στις Μπλε Κοινότητες. Οι προσπάθειες δύο ετών του σωματείου μας καρποφόρησαν! Ο δήμαρχος Γ.Μπουτάρης με την εκπρόσωπο του συμβουλίου των Καναδών (The Council of Canadians) κ.Maude Barlow,υπέγραψαν το πιστοποιητικό. Παρουσία του προέδρου της ΕΥΑΘ κ.Ι.Κρεστενίτη  (η ΕΥΑΘ έχει ανακηρυχθεί πρέσβειρα των Μπλε Κοινοτήτων στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2016).
Ο δήμος Θεσσαλονίκης πλέον δεσμεύεται για:
·        Την αναγνώριση του νερού και της αποχέτευσης ως ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ.
·        Προώθηση του νερού της βρύσης στις εγκαταστάσεις του και στις εκδηλώσεις του αντί του εμφιαλωμένου.
·        Η προώθηση της Δημόσιας διαχείρισης της ύδρευσης και τη αποχέτευσης.

“Αποφασίσαμε και καταλήξαμε να ενταχθούμε στην μπλε κοινότητα. Είναι καλό και πολύ σημαντικό ότι είμαστε η πρώτη της Ελλάδας που μπαίνει σε αυτή την κοινότητα”, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης μεταξύ του δήμου, της ΕΥΑΘ και του Blue Planet Project.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης αρχικά θα τοποθετήσει ψύκτες με νερό από τη βρύση, στο δημαρχείο σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ και στη συνέχεια θα επιδιώξει το νερό της βρύσης να χρησιμοποιείται σε εστιατόρια αλλά και στα σπίτια.
“Με το δήμο έχουμε μια συνεργασία, η οποία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μέσα από την μπλε κοινότητα”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης.
Σύμφωνα με τον κ. Κρεστενίτη η ΕΥΑΘ βρίσκεται σε επαφή με αρχαιολογικές υπηρεσίες προκειμένου, μεταξύ άλλων να γίνει μια αναβίωση των παλιών κρηνών που θα είναι και ένα τουριστικό και πολιτιστικό αξιοθέατο.