Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

Εναλλακτικό Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό (FAMA)

Το Eναλλακτικό Παγκόσμιο Φόρουμ για το Nερό(FAMA) θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας από τις 17 έως 22 Μαρτίου.* 
Για άλλη μία φορά το Σωματείο μας είναι προσκεκλημένο προκειμένου να αναδείξει τον αγώνα που δίνουμε κατά της ιδιωτικοποίησης στη Θεσσαλονίκη.  Το δημοψήφισμα του νερού, οι εξελίξεις για την έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, η στρατηγική της κοινωνικοποίησης των αγώνων μας, η νέα καμπάνια μας «ε, ΟΧΙ και το νερό!», η δημοκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ,  θα αποτελέσουν θέματα συζήτησης με κινήματα και αγωνιστές από όλο τον κόσμο.
Η Θεσσαλονίκη, μέσα από τους αγώνες του σωματείου  μας, έχει καθιερωθεί  παγκοσμίως ως ένα ορόσημο αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση, λειτουργώντας πολλές φορές και ως παράδειγμα για άλλες συλλογικότητες του εξωτερικού.  
Η αναγνώριση των αγώνων μας από οργανισμούς και  κινήματα διεθνούς εμβέλειας, αφενός μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και αφετέρου μας βαρύνει με την ευθύνη της ανταπόκρισης των προσδοκιών τους.
Το 2012 ήταν η πρώτη μας συμμετοχή σε αντίστοιχη διοργάνωση, από τότε, έχουμε ταξιδέψει σε ΗΠΑ, Καναδά, και δεκάδες Ευρωπαϊκές πόλεις –πάντα προσκεκλημένοι- αποκτώντας  μια γνώση που χρησιμοποιήθηκε για τον δικό μας αγώνα. Παράλληλα αυτή η ώσμωση με τα κινήματα και τους ανθρώπους της δράσης λειτούργησε  αντίστροφα, μαθαίνοντας και αυτοί από τις δικές μας εμπειρίες που στην ουσία ήταν η εξέλιξη των δικών τους αγώνων.
Είναι απερίγραπτη η έκπληξη  όταν συναντάς ανθρώπους από κάθε άκρη της γης, διάσημοι για τους αγώνες τους, οι οποίοι σε αγκαλιάζουν και σου εκφράζουν την συμπαράσταση τους. Άνθρωποι που δε σε ξέρουν προσωπικά, αλλά έχουν ακούσει για την Θεσσαλονίκη, την αντίσταση, και το σωματείο της ΕΥΑΘ που αποτελεί την βάση των παραπάνω.
Πώς να μην συνεχίσεις; Πώς να βάλεις ένα τέλος στις προσμονές αυτών των ανθρώπων; Ο αγώνας για το νερό είναι ένας μαραθώνιος, ή καλύτερα ένας υπερ-μαραθώνιος όπου  ο καλύτερα προετοιμασμένος και επίμονος φτάνει στον τερματισμό. Νίκη δεν υπάρχει σε αυτές τις αποστάσεις, ούτε το ποιος θα τερματίσει πρώτος μετράει. Νίκη είναι η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα που θα δείξεις στη διαδρομή είτε ενθαρρύνοντας είτε και σταματώντας ακόμη, για να βοηθήσεις άγνωστους σε σένα δρομείς για να προχωρήσουν μπροστά, και πάλι μπροστά μέχρι να φτάσουν και αυτοί στο τέρμα.
Σε αυτή την πορεία προς τα εμπρός, ξεφυτρώνουν περιοδικά και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ανακοινώσεις ελλειμματικών ανθρώπων,  που άλλοτε με ύβρεις, άλλοτε με ψεύδη προσπαθούν – αφού δε μπορούν να ξεκολλήσουν από τον βούρκο  που έχουν βουλιάξει-να σε μειώσουν, να ασχοληθείς μαζί τους, να σε καθυστερήσουν, να δώσεις βάση στα ταπεινά τους ένστικτα ώστε να αισθανθούν καλύτερα, ώστε να σε λερώσουν. Τους προσπερνάς, τους αφήνεις πίσω στη μιζέρια τους και προχωράς. Οποιαδήποτε στάση στο βούρκο τους, στερεί την προσφορά σου σε κάποιον που πραγματικά την χρειάζεται. Άλλωστε η αναγνώριση από ανθρώπους που τερμάτισαν τους δικούς τους υπερμαραθωνίους σε πείθει ότι σωστά πατάς, ότι σωστά προχωράς. Όταν η παραλίγο δολοφονημένη αγωνίστρια της Γης Berenice Celeita, από την Κολομβία σε ακούει συγκινημένη να μιλάς για τους αγώνες σου, πώς να σπαταλήσεις τον χρόνο σου στη λάσπη;
Μπραζίλια λοιπόν, μαζί με χιλιάδες αγωνιστές από όλο τον κόσμο, χιλιάδες μικρές νίκες απέναντι στα τέρατα του νεοφιλελευθερισμού και του άκρατου κέρδους. Πάμε για να μάθουμε, πάμε για να δείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Το Σωματείο μας έχει εξελιχθεί και αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο, σας  χρειάζεται. Είναι ανάγκη αυτή η εξέλιξη να προοδεύσει και να μεγαλώσει, έχει αποκτήσει μία κουλτούρα κοινωνικοποίησης και εξωστρέφειας. Οποιαδήποτε βοήθεια και ιδέα είναι ευπρόσδεκτη, αν καταφέραμε τόσα πολλά τόσοι λίγοι, φανταστείτε πόσα μπορούμε να κάνουμε περισσότεροι. Όχι για εμάς, για τους επόμενους που έρχονται, για τους επόμενους που μεγαλώνουμε.
γ.α.

Την ελληνική αποστολή αποτελούν οι Μανώλης Μαστοράκης, από το ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ και μέλος της Γραμματείας του και του ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού το Σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ το οποίο θα  εκπροσωπήσει  Γιώργος Αρχοντόπουλος.