Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ (WE OWN IT)

Μια πολύ δραστήρια συλλογικότητα κατά των ιδιωτικοποιήσεων από την Βρετανία. Το όνομα της: WE OWN IT, (Μας ανήκει). Παρακάτω, η δημοσίευση τους για την ιδιωτικοποίηση του νερού εκεί.
 
Στην Αγγλία και την Ουαλία , κάθε μέρα 3,4 δισεκατομμύρια λίτρα νερού διαρρέουν από το σύστημα ύδρευσης , σχεδόν το ένα τέταρτο της συνόλικής παροχής . Ωστόσο, οι μέτοχοι πληρώθηκαν 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010-11 ( OFWAT* δεδομένα που λαμβάνονται από την Guardian ) .

Μια εταιρική μελέτη έχει δείξει ότι :

    Οι άνθρωποι πληρώνουν 1.700.000.000 περισσότερο το χρόνο - ή περίπου 68 ευρώ ανά νοικοκυριό - από ό, τι θα ήταν, αν η παροχή νερού και αποχέτευσης ήταν από δημόσιους πόρους .

    Σχεδόν το ένα τρίτο των χρημάτων που δαπανώνται για τους λογαριασμούς του νερού πηγαίνει προς τις τράπεζες και τους επενδυτές, σε μορφή τόκων ή μερίσματα .

    Έξι εταιρείες φοροδιαφεύγουν εκατομμύρια, από τη δρομολόγηση των κερδών μέσω φορολογικών παραδείσων , χρησιμοποιώντας ένα ρυθμιστικό κενό ,το οποίο η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατήσει ανοικτό .

    Οι Δ/ντες Σύμβουλοι από τις 19 εταιρείες υδάτων πληρώθηκαν σχεδόν 8.5 εκατ. ευρώ σε μισθούς και άλλα μπόνους το 2012 .

Μια νέα έκθεση δείχνει ξεκάθαρα πώς ορισμένες εταιρείες νερού ( όπως η Thames
waters ) αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες , επειδή χρησιμοποιούν το χρέος για να αυτοχρηματοδοτηθούν με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τον εταιρικό φόρο και να μεγιστοποιεί την απόδοση για τους μετόχους .
Η έρευνα δείχνει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν είναι πιο αποτελεσματική από ό, τι η δημόσια παροχή , και τείνει να σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές ή / και μείωση των επενδύσεων. « Τα στοιχεία από τη Γαλλία και την Αγγλία, υποστηρίζει περαιτέρω η έρευνα, δείχνουν ότι οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν και θα βρ
oυν τρόπους για την αύξηση των τιμών και / ή για μείωση των επενδύσεων , για να αποκτήσουν μονοπωλιακά κέρδη , συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς ».***

Ποια είναι η εναλλακτική λύση ;

Η Scottish Water είναι μια δημόσια επιχείρηση παροχής νερού στη Σκωτία . Από το 2002 , η εταιρεία έχει επενδύσει 4.675.000.000 ευρώ και έχει βελτιώσει σχεδόν 8.000 χιλιόμετρα αγωγών νερού . Κατά τα τελευταία 9 χρόνια , οι διαρροές έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 44 % . Αυτό συγκρίνεται με μια μείωση 5 % σε διαρροές στην Αγγλία και την Ουαλία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών. Η μέση χρέωση των νοικοκυριών ήταν η χαμηλότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012/13 σε 275,4 ευρώ ή λιγότερο από 0,85 ευρώ την ημέρα . Η τιμή αυτή είναι 44,2 ευρώ λιγότερα από το μέσο όρο στην Αγγλία και την Ουαλία και έχει παραμείνει η ίδια για τέταρτη συνεχή χρονιά .



*OFWAT (αντιστοιχη υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων)
**Money down the drain: Getting a better deal for consumers from the water industry', Centre Forum, July 2013
*** Water Privatisation', Public Services International Research Unit, April 2008