Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Περικοπές στις ΔΕΚΟ και γαλαντομία...γίνεται;



Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τις περικοπές στις ΔΕΚΟ. Για το αν έγιναν και αν οι Διοικήσεις τους εφάρμοσαν τον νόμο. Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη σε άλλες ΔΕΚΟ, για την ΕΥΑΘ όμως γνωρίζουμε πολύ καλά.
Η διοίκηση της ΕΥΑΘ λοιπόν ήταν από τις πρώτες που εφάρμοσε τον νόμο των περικοπών στο 35%, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός αυτό, μιας και ο διευθύνων σύμβουλος έχει δηλώσει πολλές φορές «μνημονιακός». Η αλήθεια είναι όμως ότι είναι μνημονιακός όπου τον βολεύει και όπου του αρέσει, ή πιο απλά μνημονιακός για την μάζα των απλών εργαζομένων, αλλά γαλαντόμος σε δικούς του ανθρώπους.
 Δεν εννοούμε την αγορά πίνακα ζωγραφικής ύψους 8500 ευρώ, αυτός είναι περιουσιακό στοιχείο της ΕΥΑΘ…
Συγκεκριμένα, ενώ το ΥΠΟΜΕΔΙ έχει από τον Νοέμβρη του 2011 καταργήσει το επίδομα του 7τοις χιλίοις στους μηχανικούς του Δημοσίου, (μερικοί παλιοί μηχανικοί της ΕΥΑΘ υπάγονταν στο καθεστώς αυτό), η διοίκηση της ΕΥΑΘ, βρήκε τρόπο – κατά παράβαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και με επιβάρυνση των αποδοχών των υπολοίπων εργαζομένων – να δίνει το συγκεκριμένο επίδομα στους συγκεκριμένους μηχανικούς. Το επίδομα 7 τοις χιλίοις διδόταν απευθείας από το ΥΠΟΜΕΔΙ στους μηχανικούς χωρίς να εμπλέκεται η μισθοδοσία της ΕΥΑΘ. Να τονίσουμε ότι σε σχετικό έγγραφο του Σωματείου μας, η διοίκηση δεν απάντησε ΠΟΤΕ με ποιο τρόπο και με ποια εντολή δίδεται αυτό το επίδομα.(Έχουμε ήδη προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας).
Να αναφερθούμε και στους ειδικούς συμβούλους, όπου ενώ η νομοθεσία είναι αυστηρή για την μισθοδοσία των εργαζομένων (κωδικός 60) επιβάλλοντας με ευχέρεια μειώσεις της τάξης του 35%, που η διοίκηση της ΕΥΑΘ σπεύδει να εφαρμόσει επιλεκτικά για μέρος του προσωπικού της εταιρείας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τους ανθρώπους που περιβάλλουν την διοίκηση. Έτσι ο διευθύνων σύμβουλος έχει την ευχέρεια να απασχολεί ειδικούς συμβούλους με αμοιβές 5000 ευρώ το μήνα, συνταξιούχους με ρόλο ειδικού συμβούλου, στους οποίους μάλιστα έκανε την φοβερή μείωση του 10%!
Φυσικά δε θα μπορούσε να λείψει από την εύνοια η αγαπημένη θυγατρική ΕΥΑΘ Υπηρεσίες ΑΕ, όπου όχι μόνο δεν γίνονται μειώσεις αλλά το κονδύλι που πληρώνει κάθε χρόνο η ΕΥΑΘ αυξάνεται, θα μας τα εξηγήσει αυτά κάποιος; Αλήθεια με ποια κριτήρια γίνονται οι προσλήψεις στη θυγατρική; Πρόσφατα ανανέωσε 60 συμβάσεις εργασίας. Από τη στιγμή που ο νόμος ορίζει ότι οι εταιρείες του Δημοσίου και οι θυγατρικές τους κάνουν προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ, προκαλούμε την Διοίκηση να μας δείξει έστω και μία πρόσληψη του ΑΣΕΠ στη θυγατρική…
Τέλος, καλούμε την διοίκηση να ανακοινώσει δημόσια πόσο αυξήθηκε το κόστος των εργολαβιών, σε μια εταιρεία που οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2003, που έχουν ξεμείνει μόλις 260 εργαζόμενοι για 1.500.000 καταναλωτές νερού. Ας μας εξηγήσει επίσης γιατί δεν προχωρούν οι προσλήψεις προσωπικού σε διαγωνισμούς που έχουν εγκριθεί από το ΑΣΕΠ; Σε ποιον βολεύει η ομηρία των εργαζομένων μέσω θυγατρικής; Επιτέλους φτάνει πια με την λάσπη εις βάρος των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, μήπως θυμάται κανείς ότι οι περικοπές μας γίνονται μέρισμα και κέρδος για τους μετόχους; Η ΕΥΑΘ ΔΕΝ χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο, είναι κερδοφόρα, είναι μονοπώλιο, και ΟΛΕΣ οι περικοπές μισθών γίνονται για να γίνει η εταιρεία ακόμα πιο κερδοφόρα και πιο ελκυστική στο ξεπούλημα της!
Μέχρι το ξεπούλημά της βέβαια, όλα όσα εξοικονομεί από τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων, αντί να καταλήγουν στη χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας, της Δημόσιας Υγείας και της προώθησης της Εργασίας, πηγαίνουν μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αποκλειστικά και μόνον στην πληρωμή των τοκογλύφων που λυμαίνονται το Ελληνικό Δημόσιο, απομυζώντας όλο και περισσότερους φόρους, χαράτσια κι έκτακτες προσαρμογές, όλο και περισσότερες οριζόντιες και κάθετες περικοπές.
Αυτά να τα θυμάται ο Δ/νων Σ/υμβουλος, ο οποίος μόλις ολοκληρωθεί το ξεπούλημα, θα επιστρέψει στην κρατημένη του καρέκλα στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ… ή μήπως προαλείφεται για άλλα μεγαλεία;