Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Ημερολόγιο κινητοποιήσεων


Οι κινητοποιήσεις μας ξεκίνησαν με ρυθμούς που δε μας αφήνουν το χρόνο να ενημερώσουμε το blog μας.

Τρίτη 31 Μάη
Στάση εργασίας, πορεία στο Εργατικό Κέντρο όπου μαζί με τον ΟΛΘ, Φίλκεραμ Τζόνσον, ΟΤΕ παραχωρούμε συνέντευξη τύπου.
ΑΠΘ SOS, συγκέντρωση όλων των φορέων της πόλης για να παραμείνει το Αριστοτέλειο σε λειτουργία, είμαστε καλεσμένοι, εκφράζουμε την συμπαράσταση μας και ενημερώνουμε για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης.

Δευτέρα 30 Μάη
Στάση εργασίας, συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία και Εκτακτη Γενική Συνέλευση, μας έχει καλέσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να εκθέσουμε τις απόψεις μας στο δημοτικό συμβούλιο.
Ξεκινάμε πορεία προς το δημαρχείο. Οι συνάδελφοι κατακλύζουν την αίθουσα, 14:00, έναρξη συνεδρίασης, 109 θέματα! 18:30 επιτέλους παίρνουμε το λόγο, ενημερώνουμε τους συμβούλους, οι περισσότεροι μας θυμούνται από την προηγούμενη φορά, το 2009, εκθέτουμε τις απόψεις μας, ζητάμε ο Δήμος επίσημα να διεξάγει Δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας αν θέλουν να ιδιωτικοποιηθεί το νερό της πόλης μας. Ακολουθεί συζήτηση, τοποθετήσεις, νύχτωσε, αποφασίζεται να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη για να πάρουν τελική απόφαση.

Κυριακή 29 Μάη
Συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΥΑΘ στην καμάρα με τον καιρό συννεφιασμένο, μελαγχολικό, έτοιμο να κλάψει, κάτι σαν την κατάσταση που βρίσκονται οι περισσότεροι Έλληνες σήμερα, η καλύτερα, στην κατάσταση που μας οδήγησαν να βρισκόμαστε….
Απλώνουμε την λινάτσα, κάποιος φέρνει τα σπρέι, άλλοι μετρούν και κόβουν την λινάτσα, σκεφτόμαστε τι να γράψουμε στο πανό που ετοιμάζεται, οι συνδικαλιστές δεν έχουν καλή φήμη, εμείς ποτέ δε προκαλέσαμε, έχουμε τουλάχιστον πέντε χρόνια στο δρόμο, δυστυχώς ο κόσμος έχει την τάση να γενικεύει τις καταστάσεις, οι περισσότεροι γνωρίζουν τους αγώνες μας αλλά η «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα μας φέρνει στη θέση του να είμαστε απολογούμενοι για συμπεριφορές άλλων…
ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΣΗ
Βρέχει, καταρρακτωδώς, βγαίνουν ομπρέλες, αδιάβροχα, παρατασσόμαστε πίσω από το πανό, συντονιζόμαστε με την κίνηση των αυτοκινήτων, ένα μεγάλο βήμα να υπερπηδήσουμε τα νερά που λιμνάζουν δίπλα στο πεζοδρόμιο της Εγνατίας και βρισκόμαστε στο δρόμο. Κάποιοι δε τα κατάφεραν, πάτησαν μέσα στα νερά, γέλια και πειράγματα, είμαστε ήδη μούσκεμα, και δεν διανύσαμε ακόμα την Εγνατία, δε πειράζει, νερουλάδες είμαστε, ας βραχούμε και λίγο. Κατεβαίνουμε την εθνικής αμύνης με συνθήματα
'ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ'.
'ΓΙΩΡΓΟ, ΘΥΜΗΣΟΥ, ΚΑΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ'.
…………………………………………………………………
Βρέχει, άλλα τώρα είναι διαφορετικά, συναισθήματα αλληλεγγύης μας κατακλύζουνε, κόσμος γύρω χειροκροτεί και επικροτεί, βρέχει και συνεχίζουμε, περνάμε την Τσιμισκή, ο Λευκός Πύργος ορθώνεται μπροστά μας, αγχωνόμαστε για την υποδοχή των «αγανακτισμένων», περνώντας δίπλα από το Κρατικό Θέατρο, κάποιοι που βρίσκονται εκεί με πλακάτ, μας χειροκροτούν, αναθαρρούμε, διασχίζουμε την Λ.Νίκης, πατάμε στο πεζόδρομο του Λευκού Πύργου, βρέχει, φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη και ταυτόχρονα τα μάτια περιδιαβαίνουν το χώρο γύρω για να εκτιμήσουμε αντιδράσεις, τα κεφάλια γυρίζουν, μας είδαν, βρισκόμαστε ήδη ανάμεσα στον κόσμο, ξεσπάνε χειροκροτήματα, ανακούφιση, χαμόγελα, είμαστε μαζί σας, διασχίζουμε το χώρο, αναρτούμε το πανό, παρατηρήσεις(καλοπροαίρετες)  γιατί βάλαμε την «υπογραφή» μας στο πανό, αποφασίζεται από τους παρευρισκομένους να παραμείνει, σε λίγο ξανά παρατηρήσεις, πάει να δημιουργηθεί μια μικροένταση, σβήνουμε την υπογραφή μας, η κατάσταση εκτονώνεται, μας δίνουν το λόγο, χειροκροτήματα…     


Παρασκευή 27 Μάη


Πραγματοποιείται στάση εργασίας και Έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, μετά από έντονες συζητήσεις, το Σώμα παίρνει απόφαση για  κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Τονίζεται ότι οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην πόλη μας, όπως διακοπή υδροδότησης, σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας ώστε να σταθούν πλάι μας στον αγώνα για νερό δημόσιο και όχι ιδιωτικό μονοπώλιο.
 Επίσης αποφασίζεται συγκέντρωση το απόγευμα της Κυριακής και πορεία προς το Λευκό Πύργο όπου θα εκφράσουμε την αγανάκτηση μας μαζί με τους συγκεντρωμένους εκεί.