Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2008

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος


Μια ομάδα συναδέλφων στην ΕΥΑΘ, είχε την πρωτοβουλία και την ιδέα, της σύνταξης μιας επιστολής στο Πρωθυπουργό, για την μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τη Διοίκηση της ΕΥΑΘ.
Το Σωματείο μας ανέλαβε την διακίνηση και την φιλοξενία της στον ιστότοπο μας

" "

Α Ν Ο Ι Χ Τ Η Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η

ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΑΘ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Κοινοποιούμενη: Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Θεσσαλονίκη, 20/11/2008

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εμείς οι 460 μόνιμοι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ παίρνουμε το θάρρος να σας αποστείλουμε την επιστολή αυτή σχετικά με την υπό διαπραγμάτευση Συλλογή Σύμβαση Εργασίας μας, δηλαδή την αναπροσαρμογή των αποδοχών μας, προς διαφύλαξη της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων μας, ένα θέμα αυτονόητο σε κάθε εργαζόμενο και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας.

Είμαστε 460 οικογένειες που ζούμε με τον αξιοπρεπή μισθό που λαμβάνουμε για την εργασία μας στην ΕΥΑΘ. Τον τελευταίο χρόνο ωστόσο η Διοίκηση της Εταιρείας, εκπροσωπούμενη από το Γεώργιο Σκόδρα, με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες αρνείται να υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος από τον Ιανουάριο του 2008 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της Διοίκησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σχετικά με την αναπροσαρμογή των αποδοχών μας. Επειδή η διοίκηση της Εταιρίας κωλυσιεργούσε μέχρι το Μάη του 2008 οι εκπρόσωποι μας κατέφυγαν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Αφού η Διοίκηση της ΕΥΑΘ με δικαιολογίες ανέβαλε επιμελώς να καταθέσει τις προτάσεις της, τελικά φτάσαμε τον Οκτώβρη για να προτείνει τα εξής:

Διετή σύμβαση με αυξήσεις 0% για 2008 και 2% για το 2009!

Διερωτόμαστε λοιπόν πως είναι δυνατόν όταν οι Κοινωνικοί Εταίροι συμφώνησαν σε αναπροσαρμογές ανερχόμενες σε περίπου 12 % για τη διετία 2008 – 2009, η ΕΥΑΘ να έχει το θράσος να προτείνει ΜΗΔΕΝΙΚΗ αύξηση για το 2008 και ΜΗΔΑΜΙΝΗ αναπροσαρμογή για το 2009.

Η ΕΥΑΘ είναι μια Εταιρία, το 75% των μετοχών της οποίας, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας και εγκρίνει και οριστικοποιεί τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων της ΕΥΑΘ. Πως είναι δυνατόν λοιπόν η Διοίκηση της ΕΥΑΘ να προσφέρει 0% αυξήσεις;

Θα ήταν ενδεχομένως εύλογη μία προσπάθεια της Διοίκησης της Εταιρίας να περιορίσει τις δαπάνες, εάν η οικονομική κατάσταση της ΕΥΑΘ δικαιολογούσε τη λήψη τέτοιων μέτρων. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΑΘ, όταν η Κερδοφορία της Εταιρίας αυξάνεται αλματωδώς, ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας διογκώνεται θεαματικά και οι προοπτικές ανάπτυξης της Εταιρίας είναι εξαιρετικές, (αντιγράφουμε το από -19/11/2008- Δημοσίευμα: Θεαματική αύξηση κατά 84,89% εμφάνισαν τα μετά φόρων κέρδη της ΕΥΑΘ ΑΕ στο εννιάμηνο του 2008 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ανήλθαν σε 11,389 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη από 8,656 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο 2007 διαμορφώθηκαν στα 15,621 εκατ. ευρώ φέτος, παρουσιάζοντας άνοδο 80,46%. Τα μικτά κέρδη δε από 15,573 εκατ. ευρώ πέρυσι έκλεισαν στα 23,616 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο 2008, εμφανίζοντας αύξηση 51,65%. Περαιτέρω, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 55,923 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 12,49% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου)

Οι αρμόδιοι Υπουργοί συμφωνούν με την πρόταση αυτή; Εσείς προσωπικά γνωρίζετε την πρόταση αυτή; Και εάν ναι, συμφωνείτε με αυτήν;

Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τα Ελληνικά νοικοκυριά, που η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τον κατά το μέτρο του δυνατού περιορισμό της περαιτέρω οικονομικής επιβάρυνσης τους, πως επιτρέπει στους ορισμένους από αυτήν Διοικούντες να κάνουν λόγο για αναπροσαρμογές αποδοχών 0%;

Πώς όμως θα μπορούσε να δικαιολογήσει η Διοίκηση της Εταιρίας την απόφαση για χορήγηση bonus ύψους μέχρι και 10.000 ευρώ σε ορισμένους επίσης μόνιμους υπαλλήλους της; Με ποιο κριτήριο διαχωρίζει αυτούς από το σύνολο, στο οποίο προσφέρει μηδενική αύξηση; Με ποια λογική η ίδια Διοίκηση τον Ιούνιο του 2008 είχε προτείνει αυξήσεις για το Διοικητικό Συμβούλιο ύψους 27%;

Με όλα τα παραπάνω να συμβαίνουν στην Εταιρεία μας, και με τους αρμόδιους Υπουργούς να παρακολουθούν και να μη πράττουν, τους τοπικούς Βουλευτές να αποφεύγουν να μας συναντήσουν για να μη πάρουν θέση στο πρόβλημα, θεωρήσαμε ότι πλέον μόνον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να δώσει μια λύση στο πρόβλημα μας. Γιατί το πρόβλημα αυτό είναι Πολιτικό. Δεν είναι οικονομικό: η ΕΥΑΘ έχει κέρδη και μάλιστα θεαματικά, χάρη στην άοκνη συνεισφορά των εργαζομένων. Το πρόβλημα είναι η Διοίκηση της ΕΥΑΘ να καταλάβει ότι δεν μπορεί για απροσδιόριστους λόγους να κρατάει όμηρους 460 οικογένειες εργαζομένων και να μη πράττει το αυτονόητο.

Με τιμή

Οι Εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ