Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Η πανδημία ευκαιρία για περισσότερο πλουτισμό εις βάρος των εργαζομένων.

 

A N A K O Ι Ν Ω Σ Η

Οι νέες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων είναι ήδη εδώ!

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) 14/3/20  το όριο των υπερωριών των τεχνικών από 60/έτος γίνεται 96/έτος .

Παράλληλα σύμφωνα με τον Νόμο 4722/20  η υπέρβαση των υπερωριών του έτους πληρώνεται με μειωμένη  προσαύξηση 60% αντί 80% που ίσχυε μέχρι πέρσι.

Οι εργαζόμενοι μέσα σε τρεις σειρές, υπόκεινται σε διπλή μείωση των αποδοχών τους με απόφαση της κυβέρνησης και σε συνθήκες απομόνωσης και εγκλεισμού της κοινωνίας.

Το υπουργείο εργασίας, επικαλούμενο την πανδημία, αντί να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας, μειώνει τις αποδοχές του.

Παράδειγμα αποζημίωσης υπέρβασης υπερωριών (100 συνολικά):

2019:   60 ώρες όριο + 40 ώρες υπέρβασης = 60 + 40×1,8 (80% προσαύξηση) =  132 ώρες υπερωρίας.

2020:   96 ώρες όριο + 4 ώρες υπέρβασης = 96 + 4×1,6 (60% προσαύξηση) =  102,4 ώρες υπερωρίας.

Υπάρχει δηλαδή συνολική μείωση 22% στο ποσό που θα πληρωθεί ο συγκεκριμένος εργαζόμενος για τις υπερωρίες του. Αν κάποιος έπαιρνε λοιπόν 10 ευρώ/ώρα αντί για 1320 ευρώ που πήρε πέρυσι θα πάρει 1024 ευρώ φέτος.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με τις παλινωδίες τις έχει διαλύσει ολόκληρα τμήματα της αγοράς εργασίας (κλάδοι επισιτισμού, τουρισμού, λιανεμπορίου, κτλ), αντί να ενισχύει τους εργαζόμενους,  κλείνει το μάτι στις μεγάλες επιχειρήσεις (εργοστάσια, σούπερ μάρκετ,κτλ) που συνεχίζουν την παραγωγή και την εργασία μέσα στην πανδημία προσφέροντας τους υπερκέρδη πάνω στις πλάτες των εργατών τους.

Για τους μικρομεσαίους δίνει την επιστρεπτέα προκαταβολή - που θα εισπράξει πίσω του χρόνου - και στους ημέτερους χαρίζει πληθώρα υπερωριών δωρεάν.

Και ενώ από τις αρχές του χρόνου τα πληρωμένα ΜΜΕ αναδεικνύουν την «αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων» λόγω της  μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 3%, κανείς δε μιλά για τις μειώσεις των 22%.

Όπως και στα μνημόνια έτσι και τώρα, η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για την άρχουσα τάξη, για άλλη μια φορά οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι με τις ευλογίες της κυβέρνησης.