Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Ο κυβερνητικός εκπροσωπος και το "κακό" νερό της ΕΥΔΑΠ

   

Η φτώχια των επιχειρημάτων των υπέρμαχων της ιδιωτικοποίησης ήρθε να επιβεβαιωθεί με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Πέτσα, καθώς και του υπουργού υποδομών κ.Καραμανλή.        Μιλάνε για ανταγωνισμό και επανακοστολόγηση της αξίας του νερού, καθώς και αναβάθμιση του δικτύου και (νέα;) έργα με έξοδα του ιδιώτη!  
  • Ας μας ενημερώσουν οι κ.κ. υπουργοί,  πόσες και ποιες εταιρείες στην Ελλάδα έχουν την απαιτούμενη εμπειρία στην διαχείριση  Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, περiλαμβάνει φράγματα, λίμνες, ποτάμια,  συνολικού μήκους  300-400 Km.
  •     Ας μας ενημερώσουν για ποιο λόγο δεν μειώνουν σήμερα τις τιμές του νερού για τους πολίτες και περιμένουν τον ερχομό των ιδιωτών για να το κάνουν.
  •     Ας μας ενημερώσουν για ποιο λόγο τόσο το υπουργείο υποδομών (ΕΥΔΑΠ Παγίων) όσο και η ίδια η ΕΥΔΑΠ δεν προχώρησαν στα απαιτούμενα έργα και την αναβάθμιση του δικτύου αλλά περιμένουν τον ερχομό των ιδιωτών για να το κάνουν.
  •     Ας μας ενημερώσουν αν πίσω από τα "έργα" κρύβονται οι ορέξεις κάποιων για νέα υδροηλεκτρικά και είσοδο τους στην αγορά ενέργειας.
  •     Ας μας ενημερώσουν ποια είναι «τα απαραίτητα  έργα για τη συντήρηση» που θα γίνουν «με έξοδα του ιδιώτη», και ποιος ιδιώτης είναι αυτός που θα έρθει για να…χάσει!
    Θα ήταν πράγματι αστείο όλο αυτό, αν δεν ήταν τραγικά σοβαρή η απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει την εμμονή της με τις ιδιωτικοποιήσεις.
    Πως αλλιώς να εξηγήσεις ότι μια εταιρεία του Δημοσίου (ΕΥΔΑΠ Παγίων) προσπαθεί να εξοστρακίσει μια άλλη εταιρεία του Δημοσίου (ΕΥΔΑΠ) με την οποία συνυπάρχει από πάντα, εις όφελος πολυεθνικών και μεγάλων κοινοπραξιών; Διότι αυτό πάνε να κάνουν τώρα, να δημιουργήσουν την επόμενη γενιά ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες για πρώτη φορά θα βάλουν πόδι σε τέτοιο μέγεθος στην ΕΥΔΑΠ, και δε θα φύγουν ποτέ.
    Δημιουργούν μια διαρκή ομηρία της ΕΥΔΑΠ από πολυεθνικές και μεγαλοεργολάβους. Δείτε τι συμβαίνει στην Ψυττάλεια καθώς και στους βιολογικούς και το διυλιστήριο της ΕΥΑΘ στη  Θεσσαλονίκη. Φέρνουν τους μεγαλοεργολάβους για να μείνουν, για πάντα.
    Μετά την απόφαση του ΣτΕ κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, η μόνη διέξοδος για την ιδιωτικοποίηση, είναι τα ΣΔΙΤ. Είναι η σαλαμοποίηση των εταιρειών ύδρευσης και η παραχώρηση της κερδοφορίας τους στους ιδιώτες, με το κομμάτι.
    Την φράση  «το νερό δεν πωλείται» ας το πει η κυβέρνηση στους κατοίκους του Βερολίνου που έφτασαν να βρίσκουν υπολείμματα αντισυλληπτικών στο νερό επειδή οι ιδιώτες έκαναν οικονομία στον ποιοτικό έλεγχο.
    Αφήνουμε τελευταία και ασχολίαστη την δήλωση του κ. Πέτσα για  «σοβαρά ποιοτικά κριτήρια για το νερό που πίνουμε», αναμένουμε όμως την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να την διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει ότι παρέχει κακής ποιότητας νερό σε 5.000.000 πολίτες.