Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Ρεύμα στη ΒΙΟ.ΜΕ!

   Aπό τα τέλη Μάρτη συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ κατόπιν εντολής της ΔΕΗ προέβησαν σε διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο εργοστάσιο της ΒΙ.Ο.ΜΕ παρουσία αστυνομικών δυνάμεων με κλούβες των ΜΑΤ.
    Εν μέσω της πανδημίας  του covid-19, που πλήττει το παγκόσμιο κοινωνικό και οικονομικό στερέωμα, τα κράτη το ένα μετά το άλλο προχώρησαν  σε πρωτοφανή μέτρα απαγορεύσεων και περιορισμών, θέτοντας  σε τεράστια δοκιμασία την  κοινωνική συνοχή. Μπροστά στον ορίζοντα μίας μεγάλης  οικονομικής ύφεσης, που ήδη διαφαίνεται, καλούνται να βάλουν πλάτη για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
     Σ' αυτόν τον κυκεώνα  των  γενικευμένων κρίσεων που έχει γίνει η κανονικότητα μας  τις τελευταίες βδομάδες, οι τραγικές ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στην αγορά σε είδη ατομικής και οικιακής υγιεινής, ακριβώς όπως τα είδη που παράγουν και διανέμουν οι εργαζόμενοι της ΒΙ.Ο.ΜΕ,  γεννά από μόνο του πολλά ερωτήματα.
   Αν μη τι άλλο είναι τουλάχιστον προκλητική η προσπάθεια του κράτους και των δορυφόρων του να χτυπήσουν και να διαλύσουν το μοναδικό στα Βαλκάνια αυτοοργανωμένο και αυτοδιαχειριζόμενο  εγχείρημα συνεργατισμού.
 Γιατί λοιπόν διάλεξαν τη δεδομένη στιγμή να προβούν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης  του εργοστασίου, μέσω πανδημίας και γενικευμένης ύφεσης, στέλνοντας μάλιστα βοηθητικές κλούβες των ΜΑΤ; Ποιος ο λόγος της ενέργειας αυτής εφόσον η ΒΙ.Ο.ΜΕ  βρίσκεται σε διαδικασίες με το υπουργείο  εργασίας για την πλήρη νομιμοποίηση της; Μήπως  μπαίνει καρφί στο μάτι μεγαλεμπόρων και super market, που έχουν επιδοθεί τις τελευταίες βδομάδες  με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης σε ένα σαφάρι άγριου μαυραγοριτισμού στο βωμό του υπερκέρδους  λιανίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά; Και όλα  αυτά με τις ευλογίες και το πατρονάρισμα της κυβερνητικής εξουσίας.
    Αυτή την στιγμή η παραγωγή συνεχίζεται με την χρήση γεννητριών, ενώ πραγματοποιείται διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης για την αγορά μεγαλύτερης γεννήτριας ώστε η ΒΙΟ.ΜΕ να παραμείνει ζωντανή!
    Εμείς ως σωματείο εργαζομένων ΕΥΑΘ και ως ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες του κοινωνικού ιστού της πόλης στηρίζουμε και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των εργαζομένων  του ΣΕ.ΒΙ.Ο.ΜΕ όπως έχουμε πράξει επανειλημμένως  και στο παρελθόν .
 ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ  ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Θυμόμαστε τους νεκρούς- Αγωνιζόμαστε για τους ζωντανούς.


 Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία 2020

 Στη Μνήμη των εργαζομένων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

 Η 28η Απριλίου αποτελεί την  Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, μια ημέρα που τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι τιμούν εκείνους που έχουν σκοτωθεί  ή  τραυματιστεί εξαιτίας της εργασίας τους. Φέτος, η μέρα είναι ιδιαίτερα οδυνηρή, καθώς θα θυμόμαστε τον καταστροφικά υψηλό αριθμό εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους λόγω της έκθεσης στον  κορονοϊό κατά την εργασία τους.

Την στιγμή που η πλειοψηφία της Ευρώπης βρίσκεται σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας σε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες και πολλοί άλλοι ακόμη, διακινδυνεύουν  τη ζωή τους για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι βασικές υπηρεσίες. Δυστυχώς, ορισμένοι από αυτούς στην πρώτη γραμμή έχουν πληρώσει το υψηλότερο τίμημα, με την ζωή τους. Στην EPSU θα κρατηθεί ενός  λεπτού σιγή κατά την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία για να θυμόμαστε τις θυσίες που έχουν κάνει.

Ωστόσο, η 28η Απριλίου δεν είναι μόνο μια ημέρα μνήμης, αλλά και μια ημέρα δράσης και αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, των οποίων η υγεία και η ασφάλεια τίθενται σε κίνδυνο. Παρά τη σοβαρότητα της πανδημίας COVID 19, πολλοί εργαζόμενοι σε βασικές υπηρεσίες εξακολουθούν να μην διαθέτουν επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό. Και δεν είναι μόνο το ιατρικό προσωπικό που εκτίθεται στον ιό, αλλά και οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες κοινής ωφελείας, σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλακες και πολλοί  άλλοι. Οι ελλείψεις προσωπικού, οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις και οι χαμηλοί οικονομικοί προϋπολογισμοί, καθώς και η συναισθηματική πίεση της κρίσης, θέτουν επίσης σε κίνδυνο την ψυχολογική ηρεμία των εργαζομένων πρώτης γραμμής.

Το δημόσιο χειροκρότημα για τους εργαζόμενους  βασικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη είναι μια εξαιρετική έκφραση ευγνωμοσύνης για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται για να μας προστατεύσουν. Ωστόσο, το χειροκρότημα δεν θα αποτρέψει τους επαγγελματικούς κινδύνους να αφαιρέσουν τη ζωή από ακόμα περισσότερους εργαζομένους πρώτης γραμμής. Είναι σημαντικό να εφαρμόζονται πλήρως και σωστά όλοι οι ισχύοντες νόμοι και συλλογικές συμβάσεις για την υγεία και την ασφάλειαν στην εργασία. Η EPSU ζητά επειγόντως  την αναγνώριση του Covid-19 ως επαγγελματικής ασθένειας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ασφαλιστική κάλυψη για όσους εκτίθενται σε αυτόν.

Τιμώντας την  Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία , η EPSU φέτος δημοσίευσε μια κοινή δήλωση με άλλες ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες και ενώνουμε την φωνή μας με τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο με το σύνθημα  «Θυμόμαστε τους νεκρούς - Αγωνιζόμαστε για τους ζωντανούς».

 https://www.epsu.org/article/workers-memorial-day-2020-commemoration-workers-who-have-lost-their-lives-coronavirus-and


Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Μ.Παρασκευή.

La Deposizione di Cristo, M.Caravaggio
"Κάποιος μέσα μου κιντυνεύει, σήκωσε τα χέρια του και μου φωνάζει: “Σώσε με!” Κάποιος μέσα μου ανεβαίνει, παραπατάει και φωνάζει: “Βοήθεια!”
Ποια στράτα από τις δυο αιώνιες να διαλέξω; Ξαφνικά νογώ, από την απόφαση μου τούτη κρέμεται όλη μου η ζωή· κρέμεται όλη η ζωή του Σύμπαντου.
Από τις δυο στράτες, διαλέγω τον ανήφορο. Γιατί; Χωρίς νοητά επιχειρήματα, χωρίς καμιά βεβαιότητα· κατέχω πόσο ανήμπορος στην κρίσιμη τούτη στιγμή είναι ο νους κι όλες οι μικρές βεβαιότητες του ανθρώπου.
Διαλέγω τον ανήφορο, γιατί κατά κει με σπρώχνει η καρδιά μου. “Απάνω! Απάνω! Απάνω!” φωνάζει η καρδιά μου, και την ακολουθώ μ΄ εμπιστοσύνη.
Νιώθω, αυτό ζητάει από μένα η τρομερή αρχέγονη Κραυγή. Πηδώ στο πλευρό της! Ταυτίζω τη μοίρα μου μαζί της.
Κάποιος μέσα μου αγωνίζεται ν΄ ανασηκώσει ένα βάρος, ν΄ αναμερίσει τη σάρκα και το νου, νικώντας τη συνήθεια, την τεμπελιά και την ανάγκη.
Δεν ξέρω από που έρχεται και που πάει. Μέσα στο εφήμερο στήθος μου αδράχνω την πορεία του, αφουκράζουμαι το αγκομαχητό του, ανατριχιάζω αγγίζοντας τον" Ν.Καζαντζάκης, Ασκητική.

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεια


 ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο κορονοιός δοκιμάζει την αντοχή κρατών και τις σχέσεις μεταξύ τους, βλέπουμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαλύεται με την μία χώρα να κατάσχει τις μάσκες της άλλης. Παρόλο που όλοι κάνουν λόγο για καταστάσεις ζωής ή θανάτου, παρατηρούμε - όπως και στην οικονομική κρίση- κάποιες χώρες να προσπαθούν να κερδίσουν μέσα από αυτή. Γνωρίζουμε πολύ καλά σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε εμείς ως οικονομία και ποιοι πλήρωσαν την τελευταία φορά το μάρμαρο. Νέα, ευρωπαϊκά αυτή τη φορά, μνημόνια ετοιμάζονται προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία, και ο διαχωρισμός πλούσιου Βορρά – φτωχού Νότου για άλλη μια φορά έρχεται στην επικαιρότητα.
Ζούμε μια κατάσταση που από την μία οι πολίτες εφαρμόζουν με κάθε ωριμότητα  τα μέτρα της κυβέρνησης, μένοντας σπίτι και προστατεύοντας εαυτούς και οικείους, αλλά την ίδια στιγμή δεν εισπράττουν την ίδια ωριμότητα ως προς την υπόλοιπη διαχείριση από το κράτος. Ενώ έκλεισαν τα σχολεία εγκαίρως, οι επιχειρήσεις με δεκάδες εργαζόμενους να συγχρωτίζονται παραμένουν ανοιχτές. Μαθαίνουμε καθημερινά για κρούσματα και θανάτους σε χώρους δουλειάς και κανείς δεν επεμβαίνει. Την ικανοποίηση των «άμεσων προσλήψεων» στην υγεία, διαδέχτηκε η απορία για τις καθυστερήσεις και τα ανεξήγητα  κονδύλια σε κλινικές, κανάλια και ιδιώτες την στιγμή που η κυβέρνηση καλεί σε εθελοντισμό τους πολίτες. Τις ανακοινώσεις για «στήριξη των εργαζομένων» διαδέχτηκαν οι τηλεφωνικές απολύσεις 300 υπαλλήλων στην Scyserv των αεροδρομίων και όχι μόνο. Τελικά θα «μένουμε σπίτι» βάζοντας πλάτη ενώ κάποιοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη μας; Τα απαλλαγμένα από εισφορές κανάλια προσπαθούν να προετοιμάσουν το έδαφος για τις «κοινές θυσίες» της επόμενης μέρας. Ακούμε λοιπόν για σενάρια μειώσεων κατά 50% στο μισθό των εργαζομένων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα).

Αυτοί που τόσο υποκριτικά χτυπούσαν παλαμάκια για τους γιατρούς, σήμερα δεν ντράπηκαν να στείλουν την αστυνομία για να σταματήσει την διαμαρτυρία τους.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝΕ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ. 
Απαιτούμε άμεσα:
·       Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον χώρο της υγείας, άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ, επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας. Δωρεάν πρόσβαση σε όλους για φάρμακα, τεστ και νοσηλεία.
·       Στήριξη των πιο αδύναμων. Ασφαλείς και ανθρώπινες δομές φιλοξενίας για άπορους, άστεγους και πρόσφυγες. Μαζικές προσλήψεις στις δομές φροντίδας των ΟΤΑ (γηροκομεία, βοήθεια στο σπίτι κ.λπ.)
·       Κλείσιμο όλων των χώρων εργασίας που δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή εργασία. Προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου.
·       Πλήρεις αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους, απαγόρευση των απολύσεων.
·       Πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, κρατικός έλεγχος στις τιμές όλων των βασικών αγαθών.