Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Εκδίκαση προσφυγής ΣτΕ



Η πρώτη προσφυγή κατά του Υπερταμείου εκδικάστηκε την περασμένη Τρίτη 27/11 στο ΣτΕ.
Το Σωματείο μας μαζί με την ΠΕΔ ΚΜ προσέφυγαν κατά της ένταξης της ΕΥΑΘ στην ΕΕΣΥΠ ενώ αντίστοιχα κατά της ένταξης της ΕΥΔΑΠ προσέφυγαν οι συνάδελφοι από την Αθήνα.
Η δίκη χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερης σημασίας τόσο από τα μέλη του ΣτΕ όσο και από τους διάδικους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ¨άλλη¨ πλευρά προσήλθε με πέντε νομικούς, από το υπουργείο οικονομικών, την ΕΕΣΥΠ και από την ΕΥΔΑΠ.
Από τα επιχειρήματα των συνηγόρων του Δημοσίου,  μας έμεινε η αποθέωση της Ούλεν και του υπ.Οικονομικών, Ε.Τσακαλώτου.
Η Ούλεν  ήταν (1924) ιδιωτική  αμερικάνικη εταιρεία ύδρευσης της Αθήνας για την οποία διαβάσαμε ότι :
« … όταν η ΟΥΛΕΝ είχε ολοκληρώσει τα έργα για την υδροδότηση της Αθήνας, η δαπάνη κάθε οικογένειας για την παροχή νερού ανερχόταν σε 1.500 δραχμές, έναντι των 150 δραχμών που ήταν ως τότε η ετήσια συνδρομή . Επιπρόσθετα για την τοποθέτηση υδρομετρητή οι υδρολήπτες επιβαρύνονταν με το ποσό των 600 – 700 δραχμών, ενώ απαγορευόταν κάθε επιδιόρθωση βλαβών του δικτύου από ιδιώτες υδραυλικούς. Πολλά δημοσιεύματα της εποχής εκείνης αναφέρονταν στους επαχθείς όρους της σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου με την αμερικάνικη εταιρεία. (Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος και ο υπότιτλος της στήλης της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ, όπου δημοσιεύονταν διαμαρτυρίες Αθηναίων για την καταλήστευσή τους από την ΟΥΛΕΝ: «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ. ΕΞΕΓΕΡΣΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΥΛΕΝ». «Οι άθλοι της αρπακτικής εταιρείας. Πώς ληστεύεται ο ελληνικός λαός»).
Φανταζόμαστε ότι τέτοιο ξέπλυμα σε ιδιωτική εταιρεία από εκπροσώπους του Δημοσίου  δεν πρέπει να  έχει ξαναγίνει ποτέ.
Τέλος ο υπ.οικονομικών χαρακτηρίστηκε ως ο Θεός του Υπερταμείου με βάση τις διατάξεις του νόμου από την εκπρόσωπο του Δημοσίου, επιβεβαιώνοντας την προ διετίας ρήση του κ. Τσακαλώτου  ότι «όσο παραμένει υπουργός δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν τα νερά». Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται λιτανεία υπέρ υγείας του κ.Τσακαλώτου ώστε να παραμείνει υγιής (κ υπουργός) τα επόμενα 98 έτη οπότε και λήγει η λειτουργία του υπερταμείου.
          Ο πόλεμος για το νερό δεν τελείωσε, η προσφυγή στο ΣτΕ είναι άλλη μια μάχη που κληθήκαμε να δώσουμε ως οφείλαμε. Συνεχίζουμε για την επόμενη. Συνταγματική Αναθεώρηση, ξεπούλημα 24% ΕΥΑΘ (11% ΕΥΔΑΠ), εμπορευματοποίηση νερού (ΚΥΑ τιμολόγησης), αναγνώριση του νερού ως Ανθρώπινο Δικαίωμα,  παραμένουν στην επικαιρότητα δείχνοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα. Δε σταματάμε μέχρι την οριστική νίκη, σε αυτόν τον υπερμαραθώνιο αγώνα, νικητής θα είναι το κίνημα.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Η ΕΥΔΑΠ αγκαλιά με τις πολυεθνικές

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες το Waterconference 2018 στην Αθήνα το οποίο σύμφωνα με την ιστοσελίδα του απευθύνεται  κυρίως  σε
·         Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη ΟΤΑ
·         Υψηλόβαθμα στελέχη οργανισμών Κοινής Ωφέλειας
·         Στελέχη Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)
          Η παρουσίαση του συνεδρίου δεν αφήνει καμιά  αμφισβήτηση για τις καλές προθέσεις των συμμετεχόντων αφού μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται «…η  εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης και διαχείρισης των υδατικών πόρων, η υλοποίησης και βέλτιστη λειτουργία των έργων υποδομής, η διαχείρισης προσφοράς και ζήτησης καθώς και η  μείωση των «απωλειών» νερού,  η ανάκτηση πόρων στο πλαίσιο του κύκλου του νερού είναι πλέον κεντρικά ζητήματα, για τους διοργανωτές του συνεδρίου, οι οποίοι τονίζουν αποτελεί  “ την ιδανική πλατφόρμα επικοινωνίας και διάχυσης νέων ιδεών και λύσεων, μεταξύ των επιχειρήσεων της βιομηχανίας νερού, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, των ΟΤΑ, των ΔΕΥΑ, των επιχειρήσεων/βιομηχανίας και της επιστήμης, για την αειφόρο αντιμετώπιση των υδατικών προκλήσεων».
Παγκόσμιο συνέδριο IWA, χρυσός χορηγός SUEZ...
Μια ματιά στους συμμετέχοντες αποδεικνύει ότι όλοι οι δημόσιοι φορείς που διαχειρίζονται νερό και αποχέτευση στην Ελλάδα ήταν εκεί, με μια μικρή λεπτομέρεια, δεν ήταν μόνοι, ήταν οι εργολάβοι τους και οι…πολυεθνικές!
Βασικοί ομιλητές στο συνέδριο ήταν:
·        Η πρόεδρος του IWA (Διεθνής Υδατικός Σύνδεσμος , η ένωση των πολυεθνικών)  που συμπτωματικά είναι και αντιπρόεδρος της SUEZ, της μεγαλύτερης πολυεθνικής  του νερού η οποία έθιξε το θέμα των συνεργειών (ΣΔΙΤ;),
   ·        εκπρόσωπος της Nestle που είναι  ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού στον κόσμο και έθιξε την…ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων (μια αναζήτηση για ότι συμβαίνει στην Καλιφόρνια όπου η ξηρασία δεν εμποδίζει την Nestle να αντλεί εκατομμύρια κυβικά και να τα εμφιαλώνει, αποδεικνύει την ευαισθησία τους)
   ·        εκπρόσωπος της  Coca Cola γνωστή για τους χιλιάδες απολυμένους στην Ελλάδα
και για τις πολιτικές εξάντλησης υδάτινων πόρων σε τρίτες χώρες.
Και αναρωτιόμαστε, τι γυρεύουν δημόσιες επιχειρήσεις σε ένα πάρτι με τις  πολυεθνικές και τους εργολάβους;
Ποιος ο ρόλος του  Ελληνικού Υδατικού Συνδέσμου (HWA) ο οποίος αποτελεί την Ελληνική εκπροσώπηση στο (IWA);
Ακόμη περισσότερο, αναρωτιόμαστε ποιος ο ρόλος της ΕΥΔΑΠ να είναι χρυσός χορηγός σε ένα τέτοιο πάρτι- συνέδριο (250ευρώ/άτομο) το οποίο ουσιαστικά, φαίνεται να αποτελεί σημείο συνάντησης εταιρειών που παίρνουν δουλειές από της δημόσιες επιχειρήσεις ή ενδιαφέρονται να τις αγοράσουν. Με λίγα λόγια η ΕΥΔΑΠ δεξιώθηκε σε μια εκδήλωση τους εργολάβους της και τους αγοραστές της!  Φαίνεται ζήλεψε την SUEZ που είναι χρυσός χορηγός σε συνέδρια της IWA!
Γνωρίζαμε για το lobbying των πολυεθνικών, δε γνωρίζαμε ότι αυτό πλέον γίνεται με έξοδα δημοσίων επιχειρήσεων. Φαίνεται πως κάποιοι αδημονούν για  την διαδικασία της έμμεσης ιδιωτικοποίησης και δε κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα.