Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Συνέντευξη τύπου SOSτε το ΝΕΡΟ

Aναδημοσιευση από το blog sostetonero.blogspot.com
 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η συνέντευξη τύπου του συντονιστικού πολιτών και φορέων “SOSτε το νερό”.
Στην συνέντευξη τύπου μίλησαν τα μέλη του συντονιστικού Γιώργος Αρχοντόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και Γιάννης Κρεστενίτης Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον χαιρέτισαν και δήλωσαν την συμπαράσταση τους στον αγώνα του συντονιστικού ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Θεοδωρόπουλος.
Τα οικονομικά στοιχεία της ΕΥΑΘ παρέθεσε ο Γ. Αρχοντόπουλος τονίζοντας “Τα μικτά κέρδη της πενταετίας 2007-2011 είναι 143.000.000 ευρώ, καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση της ΕΥΑΘ, τα 80.000.000 ευρώ που προϋποθέτει το ΤΑΙΠΕΔ για συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι λίγα”. 
“Φυσικά δεν λέμε ότι το πρόβλημα είναι ότι πωλείται φθηνά, άλλωστε πώς να αποτιμηθεί ένα αγαθό απαραίτητο για την ζωή; Θέλουμε απλά να δείξουμε την πρόχειρη διαδικασία με την οποία γίνεται η αποκρατικοποίηση, όπως και το γεγονός ότι παρά τις εξαγγελίες για Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων που θα καθορίζει την τιμή του νερού, τελικά η τιμή θα ορίζεται από κάποιο γραφείο ενός υπουργείου, τελικά; Τι θα ισχύσει; Ο διαγωνισμός προχωράει και ακόμη δεν έχουν καταλήξει” επισήμανε.
Αναφερόμενος στην μείωση της κατανάλωσης λόγω της οικονομικής κρίσης (την τελευταία τριετία έχει μειωθεί η κατανάλωση κατά 6.000.000 κυβικά μέτρα) αλλά και την αδυναμία πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού υπογράμμισε “Τα ποσοστά αυτά μπορεί να είναι νούμερα για την ΕΥΑΘ, όμως για εμάς είναι συμπολίτες μας” και προσέθεσε “οφείλουμε σε αυτούς τους συμπολίτες μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση, τους το χρωστάμε”.
“Ποίοι είναι τελικά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων” αναρωτήθηκε ο Γ. Αρχοντόπουλος μεταφέροντας την εμπειρία του Συντονιστικού από την συναναστροφή με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
 
Επιπλέον έκανε λόγο “για μια κερδοφόρα επιχείρηση που την ξεπουλούν” και προανήγγειλε  “αγώνα μέχρι τέλους”.“Οι ξένοι που θα έρθουν να ξέρουν πολύ καλά τι τους περιμένει το έχουν ζήσει, τους έχουν διώξει από πολλές χώρες, θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι ερχόμενοι εδώ θα αντιμετωπίσουν μια κοινωνία στα χαρακώματα κατά της ιδιωτικοποίησης. ” προσέθεσε .
Έπειτα τον λόγο πήρε ο Γιάννης Κρεστενίτης ο οποίος μετέφερε την διεθνή εμπειρία και έκανε λόγο για “αποτυχημένες” προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού. “Σε Παρίσι, Βερολίνο, Νίκαια, διώχνουν τις ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης και εδώ πάνε να μας τις επιβάλουν. Οι Ολλανδοί απαγορεύουν με νόμο το ξεπούλημα του νερού. Οι Ιταλοί το απαγόρευσαν με δημοψήφισμα. Οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί έχουν μόνον Δημοτικές Επιχειρήσεις” ανέφερε.
Επιπλέον τόνισε πως όπου εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση του νερού “έχασαν οι πολίτες και κέρδισαν μόνο οι εταιρείες”.
 “Οδήγησε σε υπέρογκη αύξηση των λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης (έως και 7 φορές πάνω), εξάντληση των υδάτινων αποθεμάτων, κακή συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αύξηση των απωλειών νερού και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και του περιβάλλοντος.” υπογράμμισε.
 Επιπλέον ανέφερε τους τρεις βασικούς στόχους του Συντονιστικού που είναι η ενημέρωση των πολιτών,η ευρωπαϊκή διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών right to water και το δημοψήφισμα.
“Ο αγώνας θα είναι σκληρός” δήλωσε ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος και προσέθεσε πως “μια νίκη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ θα σηματοδοτήσει και τον αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων δημόσιων οργανισμών όπως το Λιμάνι και η ΕΛΒΟ”.
“Το δημοτικό συμβούλιο από το 2011 αποφάσισε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και επικαιροποίησε την απόφαση του το 2013. Η θέση μας είναι σαφής. Το νερό να μείνει στον έλεγχο του δημοσίου” τόνισε ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
Όσον αφορά το δημοψήφισμα επεσήμανε πως ακόμη το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει σχετικά αλλά η προσωπική του άποψη είναι θετική.
Για την έννοια “δημοκρατία στο νερό” μίλησε ο Δημοτικός σύμβουλος του Δ. Θεσσαλονίκης, Τρ. Μηταφίδης και προσέθεσε πως έχει πλέον ευτυχώς ωριμάσει η ιδέα του δημοψηφίσματος. 
“Το νερό της Θεσσαλονίκης δεν πωλείται και δεν θα πωληθεί” πρέπει να είναι το σύνθημα των Δήμων επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελος, αντιδήμαρχος Θέρμης.
Ο Σ. Φαμελος χαρακτήρισε “ιδιοκτήτες του νερού τους δήμους” οι οποίοι όπως ανέφερε εκπροσωπούν την κοινωνία που πλήρωσε για την ύδρευση και την αποχέτευση.
Επιπλέον ανέφερε την απόφαση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και την επαναδημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων όπως και τις αποφάσεις των Δήμων Θέρμης και Πυλαίας- Χορτιάτη υπέρ του κινήματος ενάντια στην πώληση και υπέρ του δημοψηφίσματος. Όπως επισήμανε οι Δήμοι Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης έχουν πάρει απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης ενώ ο Δήμος Ωραιοκάστρου έχει πάρει ρητή απόφαση για την διενέργεια δημοψηφίσματος.
Τέλος το Συντονιστικό διοργανώνει την Δευτέρα 29 Απρίλη, ημέρα όπου τελειώνει η πρώτη φάση του διαγωνισμού και κατατίθενται οι προσφορές, κινητοποίηση και δρώμενα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού έξω από την ΕΥΑΘ στις 12.00 το μεσημέρι.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Μαζική διαμαρτυρία στην Χιλή κατά των νόμων που ιδιωτικοποίησαν το νερό.


"Η δίψα του καπιταλισμού μας αφήνει χωρίς νερό"

"...έχουμε ανακαλύψει ότι στην Χιλη υπάρχει νερό αλλά το εμπόδιο που μας χωρίζει από αυτό ονομάζεται κέρδος..."

Την Ημέρα της Γης περισσότεροι από 10000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία στο κέντρο του σαντιάγκο της Χιλής, διαμαρτυρόμενοι για σειρά περιβαλοντολογικών προβλημάτων καθώς και για τον έλεγχο του νερού από ιδιωτικές εταιρείες. Η πορεία «για την ανάκτηση και την υπεράσπιση του νερού του έθνους» απαίτησε το  τέλος της ιδιωτικοποίησης του νερού. Η διαδήλωση διοργανώθηκε από ένα συνασπισμό οικολόγων, αυτόχθονες ομάδες, το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων της Χιλής και φοιτητές.
 Οι διαδηλωτές αμφισβήτησαν τη νομοθεσία που θεωρεί την ανάθεση του ελέγχου ενός δημόσιου πόρου - το νερό - σε ιδιωτικές εταιρείες ως εργαλείο για την πραγματοποίηση κέρδους.
Το νερό στη Χιλή ιδιωτικοποιήθηκε με νόμους που πέρασαν επί δικτατορίας Πινοσετ την δεκαετία του 1980.
Μεταξύ των απαιτήσεων των διαδηλωτών είναι ένα τέλος στον κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η εισαγωγή  νομοθεσίας για την προστασία των ευπαθών οικοσυστημάτων, όπως οι παγετώνες και η μεγαλύτερη κρατική ιδιοκτησία, καθώς και συμμετοχή στο σχεδιασμό και τη ρύθμιση της χρήσης του νερού.
Ολόκληρο το άρθρο(αγγλικά) εδώ:

Συνέντευξη τύπου SOSτε το ΝΕΡΟ!

Συνέντευξη τύπου-επίσημη παρουσίαση του Συντονιστικού Πολιτών και Φορέων SOSτε το ΝΕΡΟ, την Τετάρτη 24 Απρίλη, στον 7ο όροφο του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ημέρα της Γης.


Το νερό σε σχέση με τον ογκο της γης, αντιστοιχεί  σε μια σφαίρα διαμέτρου1384Km



Σήμερα 22 Απριλίου γιορτάζεται η Ημέρα της Γης. Στόχος της, είναι να κινητοποιήσει «άτομα και οργανισμούς προκειμένου να ενισχύσουν τη συλλογική μάχη ενάντια στην εκμεταλλευτική σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη», όπως οραματιζόταν ο εμπνευστής της Γκέιλορντ Νέλσον.
Αυτή τη μάχη ενάντια στην εκμεταλλευτική σχέση μας με τον πλανήτη μας, προσυπογράφει και στηρίζει έμπρακτα το Σωματείο μας.
Η εξάντληση των υδάτινων αποθεμάτων, απότοκος του στόχου του υπερκέρδους των πολυεθνικών του νερού, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της διακήρυξης της ημέρας της Γης.
Ποιος θα εμποδίσει τον ιδιώτη να υπεραντλήσει της πηγές της Αραβησσού;
Ποιος θα εμποδίσει τους ιδιώτες να κάνουν εξαγωγές νερού σε άνυδρες χώρες;
Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν η ΕΥΔΑΠ μετέφερε νερό με τάνκερ στην Κυπρο.
Ποια Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων θα διαφυλάξει όλα τα παραπάνω όταν δεν έχει καν δημιουργηθεί;
Κάθε καλοκαίρι με την ταυτόχρονη άρδευση του κάμπου και την ύδρευση της Θεσσαλονίκης, ο Αλιάκμονας δοκιμάζεται.
Με αφορμή την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, καλούμε τους συμπολίτες μας σε κινηματική εγρήγορση. Όλοι μαζί μπορούμε να εμποδίσουμε την πώληση της ΕΥΑΘ, την πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης μετατρέποντας το σε ιδιωτικό μονοπώλιο.
Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε η πλειοψηφία και πρέπει να το δείξουμε.

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Επίσκεψη Κ.Αρσένη


Χθες το Σωματείο μας επισκέφθηκε ο ευρωβουλευτής Κ.Αρσένης, εκφράζοντας την συμπαράσταση του στον αγώνα μας κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης.
Ενημερώθηκε για την πορεία των κινητοποιήσεων μας, τόνισε τις αρνητικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του νερού στο εξωτερικό, καθώς και την έκπληξη των ξένων ευρωβουλευτών όταν μαθαίνουν ότι στις "μεταρρυθμίσεις" της τρόικας  συμπεριλαμβάνεται και η πώληση των νερών και η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Συνεδρίαση συντονιστικού SOSτε το ΝΕΡΟ.


Το συντονιστικό SOSτε το ΝΕΡΟ!, θα συνεδριάσει την Παρασκευή 12 Απρίλη, στις 19:00, στην αίθουσα του Νερού στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Όσοι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον ή επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να παρευρεθούν.

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Συνάντηση Ν.Βαλαβάνη-Σωματείου ΕΥΑΘ

Το σωματείο μας συναντήθηκε με  αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, παρούσης της βουλευτού Νάντιας Βαλαβάνη . Στη συνάντηση, που είχε ως επίκεντρο τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, έγινε ενημέρωση από το σωματείο μας για τις τελευταίες εξελίξεις της ιδιωτικοποίησης καθώς και για την δημιουργία της πρωτοβουλίας SOSτε το ΝΕΡΟ! Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην ιδιωτικοποίηση και συζητήθηκε ο τρόπος κλιμάκωσης του αγώνα για την ακύρωση των σχεδίων της μνημονιακής κυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει την πώληση της ΕΥΑΘ ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πωλείται. Δεν είναι εμπόρευμα ή μια χρηματιστηριακή αξία προς απόδοση κέρδους αλλά ένα απαραίτητο για τη ζωή φυσικό αγαθό στο οποίο όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση", ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει την πώληση της ΕΥΑΘ .
"Οι άνθρωποι της πόλης μαζί με τους δήμους πρέπει να βγουν μπροστά και να προστατέψουν αυτό το κοινωνικό αγαθό. Είναι αναγκαίο οι δυνάμεις της αυτοδιοίκησης να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, δημιουργώντας ακόμη και συνεταιρισμό προκειμένου το νερό να μείνει στα χέρια των πολιτών. Συντονισμένα  το αυτοδιοικητικό κίνημα πρέπει να αποτρέψει στο έγκλημα που επιχειρεί η κυβέρνηση", επισήμανε στη συνέχεια.
"Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η ΕΥΑΘ να πέσει στα χέρια ιδιωτών", κατέληξε στη δήλωσή του.
Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά με ψήφισμά  του έχει ήδη ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού από τον Ιούνιο του 2011.

Αναδημοσιευση από alterthess.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

SOSτε το ΝΕΡΟ!


Συνεδρίασε χθές, 3/4 το συντονιστικό που προέκυψε από την ανοιχτή λαϊκή συνέλευση που διοργανώθηκε από το σωματείο εργαζομένων ΕΥΑΘ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης την περασμένη Πέμπτη 28/3.
Το όνομα αυτού :« SOSτε το ΝΕΡΟ!».
Στόχος του συντονιστικού είναι η μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Προηγήθηκε συζήτηση από τους φορείς που παρευρέθησαν,  κατάθεση προτάσεων και τρόπων δράσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν ξεχωρίζουν:
·        Ενημέρωση όλων  των δημοτικών συμβουλίων και έκδοση ψηφισμάτων καθώς και προώθηση της διοργάνωσης δημοψηφίσματος.
·        Ενημέρωση όλων των πρωτοβουλιών κατοίκων, λαϊκών συνελεύσεων, και όλων των συλλογικών φορέων της πόλης μας, για το τι θα σημάνει η ιδιωτικοποίηση του νερού.
·        Ενημέρωση με stand σε δημόσιους χώρους και συλλογή υπογραφών.
·        Η δικτύωση με όλους τους φορείς της πόλης όπως ΑΠΘ,ΤΕΕ, ΤΕΙ, ΕΚΘ,ΕΔΟΘ, κ.α.
·        Η διοργάνωση συναυλίας στην Πλ.Αριστοτέλους.
·        Διοργάνωση δράσεων σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης με στόχο την ευαισθητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση για μαζική μη πληρωμή λογαριασμών της ΕΥΑΘ σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της.
Ορίσθηκε γραμματεία του συντονιστικού η οποία θα ορίσει και την επόμενη συνεδρίαση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας."