Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Οι Δήμοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού


Το Σωματείο μας στην προσπάθεια του να ενεργοποιηθούν οι φορείς της πόλης για να αποτραπεί η αποκρατικοποίηση-εκχώρηση του νερού σε ιδιώτες, έχει καταφέρει να λάβει θετικό ψήφισμα ενάντια στην αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ από το Δήμο Καλαμαριάς καθώς και από το μεγαλύτερο Δήμο της πόλης, το Δήμο Θεσσαλονίκης. Πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι της Θεσσαλονίκης καθώς και η Νομαρχία και οι διάφορες ενώσεις πολιτών.

Όπως έχουμε και στο παρελθόν τονίσει, αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο των εργαζομένων, πρέπει να κατανοήσει ο κάθε πολίτης ότι είναι ένας αγώνας για το ΝΕΡΟ, μας αφορά ΟΛΟΥΣ, τις συνέπειες τις ιδιωτικοποίησης του νερού, θα τις πληρώσουμε όλοι.


Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Τα βίντεο της ντροπής.

Δύο βίντεο ντοκουμέντα από όσα τραγικά για την Δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση συνέβησαν στις 2-4-09 ημέρα απεργίας της ΓΣΕΕ, όπου οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, πήγαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσουν την συζήτηση, μετά από γραπτό αίτημα τους. Θα κατέθεταν το ψήφισμα τους για την μη ιδιωτικοποίηση-εκχωρηση της ΕΥΑΘ. Τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι είχαν ειδοποιήσει και με fax και με έγγραφο, μέσω του προτοκόλλου του Δήμου, για την παρουσία τους εκεί.

Δημοτικό Συμβούλιο- ΕΥΑΘ, ΜΑΤ -ΕΥΑΘ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Το νερό που καίει!



video1, video2
Τα Σωματεία μας, στα πλαίσια της κινητοποίησης που οργανώνουν για την ενημέρωση φορέων της πόλης, σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση- παραχώρηση του νερού της Θεσσαλονίκης σε πολυεθνικές, ενημέρωσε τον Δήμο Θεσσαλονίκης με fax την Τρίτη 31-3-09, καθώς και με πρωτοκολλημένο έγγραφο την 1-4-09, καθώς και τηλεφωνικά, ότι επιθυμούμε να παραβρεθούμε στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο (2-4-09) του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να δώσουμε ψήφισμα στις δημοτικές παρατάξεις και να συζητηθεί το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ.
Μετά λοιπόν την συμμετοχή μας στην απεργία της ΓΣΕΕ, κατευθυνθήκαμε προς το Δημαρχείο, όπου στο εσωτερικό της εισόδου, βρισκόταν ισχυρή αστυνομική δύναμη με ασπίδες και κράνη. Αφού διευκρινίσαμε στον επικεφαλής αξιωματικό ποιοι είμαστε, μας είπε να περιμένουμε μέχρι να πάρει άδεια να μας αφήσει να εισέλθουμε στο κτήριο. Μετά από την παρέλευση σχεδόν μίας ώρας μας ενημέρωσε ότι θα γινόταν δεκτοί μόνο οι Πρόεδροι των Σωματείων μας , στο γραφείο του Προέδρου κ. Καπετανόπουλου, και όχι οι υπόλοιποι συνδικαλιστές καθώς και το πλήθος των πολιτών που περίμεναν για να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση. Φυσικά και αντιδράσαμε απαντώντας πως οι συνεδριάσεις του Δήμου είναι πάντα ανοιχτές για το κοινό. Να σημειώσουμε ότι μαζί με τους συνδικαλιστές και τους πολίτες παρευρίσκονταν και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καθώς και οι επικεφαλής δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις:
Χρύσα Αράπογλου : Δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια»
Παναγιώτης Αβραμόπουλος: Δημοτική παράταξη « Πρωτοβουλία για την Θεσσαλονίκη»
Αγάπιος Σαχίνης: Δημοτική παράταξη « Θεσσαλονίκη Τώρα»
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: Δημοτική παράταξη « Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας», οι οποίοι προς τιμήν τους, δήλωσαν πως δεν πρόκειται να εισέλθουν στο Δημαρχείο αν δεν εισέλθουν ελεύθερα και οι πολίτες. Ακολούθησε ένταση, με τους αστυνομικούς να απωθούν με τις ασπίδες τους δημότες. Σε κάποια στιγμή κατέβηκε ο κ. Καπετανόπουλος ο οποίος επανέλαβε την πρόταση του να ανέβουν μόνο οι Πρόεδροι των Σωματείων και μάλιστα στο γραφείο του.
Ο κ. Καπετανόπουλος ισχυρίζεται ότι υπήρξε συνεννόηση με τους Προέδρους των δύο Σωματείων το προηγούμενο βράδυ για επικείμενη επίσκεψη μας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και όχι στο σημερινό. Ισχυρισμός ο οποίος δεν ισχύει όπως εξηγήσαμε και στην αρχή.
Τελικά μετά από περίπου δύο ώρες διαπραγματεύσεων, οι συγκεκριμένες δημοτικές παρατάξεις, εισήλθαν στο δημοτικό συμβούλιο απλά για δηλώσουν ότι αποχωρούν από την διαδικασία του ΔΣ του Δήμου λόγω των παραπάνω γεγονότων.
Να σημειώσουμε ότι και σε προσπάθεια μας τον Ιούνη του 2008 για να έρθει το θέμα της ΕΥΑΘ στο ΔΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης πάλι μας απορρίψανε, εκείνη τη φορά για «γραφειοκρατικούς» λόγους.

Ρωτάμε:
· Τι φοβάται ο κ.Δήμαρχος;
· Γιατί φοβάται να φέρει στο ΔΣ του Δήμου το θέμα του ξεπουλήματος του νερού της Θεσσαλονίκης;
· Μήπως φοβάται να πάρει θέση δημόσια σε ένα τόσο καυτό θέμα όπως της ΕΥΑΘ;
· Δεν αισθάνεται υπεύθυνος απέναντι στους συμπολίτες του για την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού της πόλης που τον εκλέγει;
· ΠΟΤΕ στην Ιστορία του Δήμου δεν εμποδίστηκαν πολίτες να εισέλθουν στο Δημοτικό συμβούλιο. Η παρουσία αστυνομικών με κράνη και ασπίδες θυμίζει άλλες εποχές.
· Ποιον προστατεύει ο κ. Δήμαρχος;
· Μήπως το ξεπούλημα του νερού είναι ήδη τελειωμένη υπόθεση και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο;
Εμείς ως εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, έχουμε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για την επερχόμενη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης του νερού, και ότι αυτή συνεπάγεται, με πολλαπλάσια τιμολόγια νερού, υποβάθμιση υπηρεσιών και μηδαμινές συντηρήσεις του δικτύου. Οι συμπολίτες μας πρέπει να ξέρουν τι τους περιμένει και οι εκλεγμένοι άρχοντες πρέπει να τους προστατεύσουν. Γι’αυτό τους εκλέξανε, για να φροντίζουν για το καλό της πόλης και των συμπολιτών τους και όχι για να εμποδίζουν με αστυνομικά μέσα τους πολίτες να λαμβάνουν γνώση για δρώμενα στο Δήμο.